Na jugozapadnoj obali Škotske, na dva sata vožnje od Glazgova, nalazi se gradić Vigtaun (Wigtown), koji drži svojevrsni rekord po najvećem broju knjižara u odnosu na broj stanovnika.

Na svakih 100 stanovnika ovde postoji po jedna knjižara, a jednu od njih možete voditi i vi, ukoliko ste raspoloženi da, po ceni od 42 eur za noć, budete smešteni u stančiću iznad.

U pitanju je zanimljiv projekat nazvan The Open Book, koji traje već dve godine i sprovodi se u saradnji sa portalom Airbnb, a odrazumeva da gosti koji su smešteni u stanu na prvom spratu upravljaju knjižarom u prizemlju.

Možda zvuči čudno da plaćate to što ćete negde da radite, ali The Open Book nema problem sa brojem zainteresovanih kandidata. Neki od njih mesecima čekaju na red, a svi komentari dosadašnjih gostiju su izuzetno pozitivni. Sledeći slobodan termin je tek krajem 2020. godine.

U opis poslova koje su gosti dužni da obavljaju spada briga o tome da police budu uredne i pune, kao i da su cene istaknute na svim artiklima. Knjižara nema određeno radno vreme, a smeštaj je moguće rezervisati na najmanje šest noći.

Svaki gost bi trebao da ima na umu da će, prihvatanjem ovog izazova, biti podjednako velika atrakcija za meštane kao i sama knjižara u kojoj se večito nešto zanimljivo dešava.

Izvor: qz.com