Jedan od najvećih svetskih turoperatora, nemačka agencija TUI, predstavila je potpuno novu tehnologiju uz pomoć koje će njenim putnicima biti olakšan izbor idealne destinacije za odmor.

Nova tehnologija se bazira na veštačkoj inteligenciji, odnosno, digitalnoj analizi crta lica, pokreta i mimike, u cilju kreiranja jedinstvenih algoritama koji se koriste za odabir savršene destinacije. Tehnologija je dobila ime Destination U.

Sve što je potrebno je da klijent sedne u fotelju koja ima oblik logoa kompanije TUI i posmatra slike koje se prikazuju na ekranu ispred njega. Dok klijent sedi u udobnoj fotelji i nesvesno reaguje na emitovani sadržaj, kamere prate i registruju pokrete mišića njegovog lica i kreiraju jedinstveni algoritam koji se automatski upoređuje sa algoritmima koji oslikavaju karakteristike različitih tipova turitičkih destinacija.

Destination U je kreiran od strane kompanije Realeyes, koja se bavi kodiranjem crta lica (facial coding) i analiziranjem pokreta i ponašanja ljudi usled delovanja različitih emocija, a ovo je prvi put u istoriji da se takva tehnologija upotrebljava u turizmu.

Trenutno se u fazi testiranja nalazi prototip fotelje za koju se planira da zauzme mesto u gotovo svakoj poslovnici agencije TUI, na sajamskim štandovima, promocijama i drugim velikim događajima.

Menažment agencije očekuje da će, pored zabave za klijente, nova tehnologija doneti i značajnu količinu informacija koje se mogu iskoristiti u kreiranju turističke ponude i personalizaciji aranžmana za sve veći broj različitih ciljnih grupa. Ako sve bude teklo po planu, personalizacija aranžmana će ići toliko daleko da će, u nekom trenutnku, destinacija birati klijenta, a ne obrnuto, kako je trenutno slučaj.