Pritisak u našim ušima se po sletanju obično sam izjednači sa atmosferskim pritiskom, ali osećaj nelagodnosti ponekad zna da traje ceo dan ili čak nekoliko dana. U slučaju da se regulacija pritiska nije dogodla sama od sebe, pred vama je nekoliko provereno dobrih saveta.

Pet načina kako se rešiti problema zapušenih ušiju nakon leta avionom

U pitanju je pet potpuno prirodnih metoda za izjednačavanje pritiska u ušima, odnosno otklanjanje nelagodnog osećaja i povratak sluha.

  1. Valsalvin zahvatforsirano izdisanje uz zatvorene disajne puteve.

Zatvorite usta, prstima dobro začepite nos i polako izdišite (na nos).

Pet načina kako se rešiti problema zapušenih ušiju nakon leta avionom

  1. Tojnbijev zahvat

Začepite nos i popijte nekoliko gutljaja vode.

  1. Maslinovo ulje – omekšavanje ušnog voska.

Zagrejte tri do pet kapljica maslinovog ulja i ubacite ih u uho uz pomoć pipete. Ostanite u pognutom položaju pet do deset minuta, a nakon toga okrenite glavu na drugu stranu i sačekajte da se uho samo otpuši i sadržaj iscuri. Za svaki slučaj, poklopite uho maramicom. Ovaj zahvat možete, po potrebi, ponoviti tri puta dnevno, najviše sedam dana za redom.

  1. Topli oblozi

Pod mlazom tople vode zagrejte parče čiste tkanine i naslonite na uho. Držite tako prislonjeno pet do deset minuta. Pod uticajem toplote tečnosti u vašem uhu bi trebale da se „vrate na svoje mesto“.

  1. Inhalacija i parenje

Sipajte ključalu vodu u širu posudu. Nagnite se nad nju i prekrijte glavu većim peškirom. Udišite vodenu paru kako bi se mišići lica i vrata opustli i zagrejali, a ušni vosak pokrenuo. Dišite sve dok ne osetite olakšanje u ušnim kanalima.

Ukoliko vam se neprijatnost dogodila tokom putovanja i nemate mogućnost da se inhalirate, parenje se može zameniti toplom kupkom ili tuširanjem. Tokom leta avionom, za prvu pomoć možete upotrebiti i šoljicu toplog čaja. Prinesite je licu i  inhalirajte se, a kesicu koristite kao topli oblog.

Kada sledeći put budete leteli avionom ili se vozili planinskim putevima, najmanje što možete da učinite je da što više zevate, koristite kapi za nos sat vremena pre leta i 45 minuta pre sletanja, žvaćite žvaku ili uzmite bombonu prilikom poletanja i sletanja.

Izvor: travelandleisure.com