Ovim tekstom ćemo vas provesti kroz gastronomsku priču o regijama centralne Nemačke, predstavljanjem specijaliteta i tradicionalnih pića iz oblasti Hesen, Severna Rajna – Vestfalija, Saksonija i Tiringija.

Najveći gradovi ovih regiona, Frankfurt na Majni, Vizbaden, Jena, Lajpcig, Keln i Drezden dobro su povezani sa Srbijom svakodnevnim letovima, što pruža odličnu priliku za organizovanje produženih gastro vikenda ili gastro tura, o kojima detaljnije informacije možete pronaći ovde.

Glavni grad regiona Hesen (Hessen), Vizbaden (Wiesbaden), je nemački, a po nekima i evropski centar velnes kulture. Sa čak 26 termalnih izvora, ovaj grad je stecište prestiža i luksuza još od vremena Rimljana. Upravo zbog velnesa, šopinga i restorana, gosti u njega dolaze iz celog sveta.

Jabukovo vino

Ako posetite ovaj region, obavezno probajte jabukovo vino – Ebelvaj (Ebbelwei), vrstu sajdera koji je već vekovima tradicionalno piće ovog kraja.

Izvor: Tourismus+Congress GmbH Frankfurt am Main

Najveći biznis centar regiona, Frankfurt na Majni, je metropola prepuna prodavnica sajdera i pivara, gde se jabukovo vino služi na tradicionalan način, u plavo-belim keramičkim krčazima zvanim Bembel. Uz jabukovo vino služe se jaka jela poput rebaraca, kobasica od džigerice ili krvavice sa kiselim kupusom i domaćim hlebom.

U Frankfurtu se čak možete i provozati Ebbelwei Express-om, turističkim tramvajem koji saobraća po gradu od 1977. godine, sa uključenom degustacijom ovog pića. Više o ovme možete pogledati ovde.

Specijaliteti Frankfurta

Najpoznatiji gastronomski specijalitet Frankfurta potiče još iz 13. veka, a u pitanju je kobasica koja i nosi ime ovog grada Frankfurter. To je blago dimljena, dugačka i tanka svinjska kobasica, čije je geografsko poreklo zaštićeno još davne 1860. godine, kada je donet zakon da mesari koji je prave izvan ovog regiona moraju da koriste naziv Nach Frankfurter Art,  što ukazuje na to da su napravljene po istoj recepturi, ali nisu iz Frankfurta. Tajna recepta za ove kobasice se krije u tome da se u postupku kuvanja voda nikada ne dovodi do ključanja, a služe se u zemički, sa semfom ili renom. Naravno, idealna kombinacija se dobija kada se Frankfurter udruži sa jabukovim vinom.

Za desert, u Frankfurtu obavezno probajte Frankfurter Kranz, kolač kružnog oblika (nalik na kuglof), koji čine tri ili četiri sloja mekih kora između kojih se nalaze krem na bazi putera i voćni pekmez od crvenog voća. Recept za ovaj kolač potiče iz 1735. godine i on zapravo simoblizuje nekadašnji status Frankfurta kao krunidbenog grada, jer bojama i oblikom podseća na krunu.

I još malo kobasica

Oblast Tiringija (Thüringen) čuvena je po specijalitetu koji je obožavao i sam Gete.  Tiringer Rostbratvurst (Thüringer Rostbratwurst). U pitanju je kobasica čiji je recept star preko 600 godina. Ona se pravi od svinjetine ili junetine začinjene solju, biberom, majoranom, belim lukom i kimom. Neki mesari joj dodaju i korijander, pa čak i koru limuna da bi upotpunili ukus. Deo tajne dobro čuvanog recepta je u tome da se kobasica mora kuvati na ćumuru i da svaka mora težiti tačno 150 grama. Uz ove kobasice obavezno se kombinuje tirinški senf, a u gradu Arnštatu se nalazi i muzej kobasica u kom se čuva originalni recept iz 1404. godine. Kao i Frankfurter, Tiringer je duga i tanka kobasica koja se služi u zemički, sa semfom ili renom.

Priča o krompiru

Krompir, koji se gaji i svakodnevno konzumira u čitavoj Nemačkoj, u Tiringiji se najčešće služi u vidu knedli. Velike knedle od krompira Thüringer Kartoffelklösse se prave od smese rendanog, a potom kuvanog krompira, koja se obavija oko jezgra koje čini hrskavi kruton (kockica hleba pržena na puteru). U jednoj fabrici u Hajhelhajmu, severno od Vajmara, koja proizvodi ove knedle, možete pogledati i izložbu pod nazivom Tirinški svet knedli (Thüringer Klosswelt) i upoznati se sa istorijom proizvodnje, nakon čega sledi degustacija i kupovina po fabričkim cenama.

Drezdenski slatkiš

Omiljeni specijalitet u Saksoniji (Sachsen), posebno za vreme Božića, je drezdenski štolen. Srednjovekovno posno pecivo danas je preraslo u bogat kolač od dizanog testa sa suvim voćem koji se, po strogo čuvanim receptima, pravi u oko 130 pekara i poslastičarnica zaštićenih zvaničnim pečatom proverenog kvaliteta. Za najpotpuniji užitak u štolenu najbolje je početkom decembra posetiti Štolen festival ili Drezdenski božićni market. Na sledićem stranici možete skinuti recept za ovaj specijalitet.

Izvor: Deutsche Zentrale für Tourismus e.V./Knut Pflaumer

Kada su u pitanju pića, Nemačka je poznata po absintu, alkoholnom piću kojem se dodaju pelin, anis, korijander, matičnjak i mirođija. Osnovana 1924. godine, u Magdeburgu se nalazi destilerija Abtshof, u kojoj se proizvodi čuveni Absint 66.

Saksonija-Anhalt (Sachsen-Anhalt) je oblast koja se ponosi čuvenim sirom sa Harca, zdravoj namirnici bogatoj proteinima i niskim procentom masti. Danas ga rado koriste sportisti i svi oni koji vode računa o zdravlju i vitkoj liniji. Medaljoni od ovog sira imaju dugu istoriju i važe za delikates, a sir se često služi i namazan na hleb sa mašću.

Izvor: Deutsche Zentrale für Tourismus e.V./Francesco Carovillano

Severna Rajna-Vestfalija (Nordrhein-Westfalen) je omiljena destinacija za ljubitelje piva. Od Kelša (Kölsch) koji se proizvodi u Kelnu i služi u lepoj uskoj čaši od 200ml, do starog piva u Dizeldorfu, u degustacijama možete uživati u velikim industrijskim pivarama ili malim zanatskim radionicama. U Muzeju piva u Dortmundu, koji se prostire na 1100 kvadratnih metara, možete saznati apsolutno sve o procesu nastanka ovog napitka.

Gastronomski ukusi južne Nemačke

Gastronomski vodič kroz regione severnog dela Nemačke

Srdjan Ruškuc Autor: Srdjan Ruškuc
Jedan od osnivača portala Bookiraj.com, razume savremeni svet online rezervacionih sistema i značaja društvenih mreža u oblasti online turizma. Nepopravljivi je entuzijasta kada je reč o svemu što ima veze sa lepotom putovanja.