Približavanje Amerike Srbiji i Srbije Americi bila je jedna od ideja vodilja, kako su to iz vlasti predstavili javnosti, prilikom uvođenja direktne avionske linije Er Srbije od Beograda ka Njujorku.

Od istorijskog presecanja vrpce na beogradskom aerodromu i ispraćaja tokom kog je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je „tužan“ što ne može da ide, prošlo je dve i po godine, a to približivanje koštalo je građane Srbije, uz sve ono što još nismo saznali, i dodatnih 14 miliona evra koliko je država iz budžeta dala ovom avio-prevozniku samo na ime gubitaka koje je napravio na letu Beograd – Njujork.

To je suština koja se nalazi u zaključku Vlade, do koga je došao i objavio ga KRIK, a koji je 7. novembra zaveden u Ministarstvu trgovine.

Vlada je 27. decembra 2017. sa Er Srbijom sklopila Ugovor o uslovima korišćenja finansijskih sredstava i dan kasnije 14 miliona evra iz državne kase Ministarstvo privrede je uplatilo na račun ove kompanije.

– Planirano je da se ovaj novac, kako je opisano u dokumentu, iskoristi „isključivo za svrhe finansiranja troškova linije JFK (let iz Beograda za Njujork)“ – navodi KRIK. U ovom zaključku se dalje navodi da je na ime prošlogodišnjih gubitaka Er Srbije na liniji Beograd – Njujork potrošeno 11,7 miliona evra, a da je još 2,3 miliona evra otišlo na troškove goriva tokom 2018.

Na pitanje iz kojih sredstava je izdvojeno tih 14 miliona evra za pokrivanje gubitaka Er Srbije Danas nije dobio odgovor ni od Ministarstva privrede, ni od Ministarstva trgovine ni od Ministarstva finansija, ali ni od Er Srbije, kao ni Vlade Srbije. Tako je ostalo nejasno da li je ovaj izdatak Vlada planirala ili ne prethodnim budžetom.

Šta kažu stručnjaci?

Savetnik za privatizaciju Branko Pavlović kaže za Danas da nam nije bio potreban nikakav zaključak Vlade da shvatimo da ova linija nije profitabilna i da država daje ogroman novac jer se od početka i pre uvođenja leta do Njujorka znalo da taj projekat mora da pravi gubitke.

– To je od početka visoko subvencionisani projekat koji pravi gubitke i koji nam uopšte nije bio potreban – ističe Pavlović.

On kaže da je nekada, dok je postojala Jugoslavija, let do Njujorka imao smisla jer je to bio na neki način državni projekat. „Sada imamo to da državnim novcem finansirate privatnu firmu“, napominje Pavlović.

Vlasnik 51 odsto akcija Er Srbije je Vlada Srbije, 49 odsto pripada Etihadu. Na pitanje zašto kompanija ne ukine liniju ukoliko ne može da bude profitabilna, Pavlović kaže da za tim nema potrebe jer „zašto bi ukidali linije i prodavali avione kada mogu da ih po znatno većoj ceni od tržišne iznajmljuju na lizing“.

Statistika

Prvi avion Er Srbije za Njujork odleteo je 23. juna 2016. Bio je to prvi direktan let preko Atlantika posle četvrt veka. Posle prvih godinu dana Er Srbija je na toj destinaciji prevezla 80.000 putnika, a obavljena su, kako je kompanija objavila juna 2017, 204 povratna leta. Decembra prošle godine najavljeno je da će Er Srbija dodatno povećati broj letova na ovoj liniji od juna 2018. godine.

Izvor: Danas.rs