Ukoliko ste nedavno prošetali austrijskom prestonicom, sigurno ste u javnom prostoru primetili električne skutere. Sada tri startapa u Beču nude usluge iznajmljivanja e-skutera: Lime, Bird i Tier Mobility.

Kineski Lime je prvi startap koji je na bečke ulice doveo maksimalno dozvoljen broj vozila – čak 1500 električnih skutera. E-skuteri ove firme zabeležili su krajem novembra ukupno 33 hiljade vožnji u Beču. Tier Mobility iz Berlina je prvi evropski startap koji je u Beču počeo sa iznajmljivanjem e-skutera. Američki startap Bird je u septembru ove godine proslavio prvi rođendan i ostvario ukupno 10 miliona vožnji širom sveta.

Iznajmljivanje e-skutera funkcioniše isto kao i kratkotrajan najam vespi ili automobila – takozvani “Free-Floating” – što znači da vozila unutar određenog okruženja mogu da se pozajme i vrate na bilo koje odredište. Startna tarifa na svim vozilima iznosi 1 evro, a zatim se svaki minut plaća 15 centi.

E-skuteri su pravno definisani kao bicikli. Njihova maksimalna snaga ne prelazi 600 vati uz krajnju brzinu od 25 km/h. Svaki e-skuter mora biti registrovan i označen. E-skuter se iznajmljuje preko jedne od besplatnih aplikacija. U zavisnosti od ponuđača, dozvoljena starosna dob za vožnju iznosi 16 odnosno 18 godina.

Svakog jutra od 7 sati ova vozila stoje na raspolaganju građanima. Pogrešno parkirani električni skuteri mogu da se prijave nadležnoj gradskoj službi. Vreme uklanjanja oštećenih ili napuštenih e-skutera je 4 sata radnim danom, a 12 sati nedeljom ili praznikom. Ukoliko ponuđač nije preuzeo e-skuter u dogovorenom vremenu, on će biti uklonjen o trošku ponuđača uz naplatu administrativne kazne u visini do 700 evra.