Linije sa niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ ka novim destinacijama u Crnoj Gori, Nemačkoj, Italiji, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj i Švedskoj proglašene su odlukom Vlade Srbije linijama od javnog interesa. Ka ovim destinacijama iz Niša bi moglo da se leti već od 1. jula.

U Odluci Vlade, koja je objavljena u današnjem broju Službenog glasnika, navodi se da je javni interes obavljanje redovnog avio-prevoza na ovih ovih 12 linija, koje će biti subvencionisane: ka Ninbergu, Frankfurtu, Rimu, Hanoveru, Ljubljani, Salcburgu, Bolonji, Budimpešti, Geteborgu, Fridrishafenu, Karlsrueu i Tivtu. Kako je ranije najavio pomoćnik ministra saobraćaja Zoran Ilić Vlada Srbija je obezbedila za te linije 5 miliona evra.

Od ukupno 12 predloženih linija, njih 5 bi povezalo Niš sa nemačkim gradovima, a dve sa Italijom. Na vanrednoj konferenciji koju je ovim povodom održao niški gradonačelnik Darko Bulatović, naveo je da je o linijama odlučivao niški KLERP (Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte).

Prema Odluci Vlade predlog je da se iz i ka nemačkim gradovima Ninbergu, Frankfurtu, Fridrishafenu, Hanoveru i Karlsru leti dva puta nedeljeno, a isto toliko i do Bolonje, Rima, švedskog grada Geteborga, Salcburga u Austriji, kao i do glavnog grada Mađarske i prestonice Slovenije. Jedino je predlog da linija ka i iz Tivta leti 3 puta nedeljno od maja do sredine oktobra.

Posetimo, Uredba kojom se definiše šta znači avio-linija od javnog interesa usvojena je na sednici Vlade Srbije krajem januara. Inače, najavljeno je da će biti definisano 10 linija, a sada ih je 12, a Ministarstvo je odlučilo da poveri Gradu da odluči o evropskim gradovima sa kojima bi Niš mogao da se poveže avio-linijom.

Izvor: juznevesti.com