Viktorijini vodopadi, mesto gde afrička reka Zambezi propada u 100 metara dubok ponor u zemlji, decenijama su privlačili milione turista koji su dolazili u Zimbabve i Zambiju da vide ovaj neverovatan prizor. Najveća suša u poslednjih 100 godina svela je količinu vode na minimum, što je podgrejalo strahove da bi klimatske promene mogle da ubiju jednu od najvećih turističkih atrakcija u regionu.

Iako se količina vode u reci Zambezi uobičajeno smanjuje tokom suve sezone, stručnjaci upozoravaju da je ove godine došlo do nezamislivog pada nivoa vode.

„Prethodnih godina kada postane suvo, nije bilo u ovoj meri. Ovo je prvi put da vidimo ovakve vodopade“, rekao je Dominik Nijambe, prodavac suvenira u Livingstonu sa zambijske strane vodopada.

foto reuters staff

Južna Afrika već je pogođena najgorim efektima globalnog zagrevanja usled efekta staklene bašte. Slavine su u mnogim oblastima presušile, a pomoć u hrani potrebna je za oko 45 miliona ljudi čiji su usevi propali zbog suše.

Zimbabve i Zambija su pogođeni restrikcijama struje, pošto je proizvodnja ovog energenta zavisna isključivo od hitroelektrane Kariba koja se nalazi na reci Zambezi uzvodno od vodopada.

Kilometri ovog prirodnog čuda koje je bilo izvor života za biljni I životinjski svet u okolini, sada su ništa drugo do go kamen. Na drugim delovima vodotoka, vode ima veoma malo.

Podaci zvaničnika zaduženih za reku Zambezi pokazuju da je nivo vode ispod onog 1995. godine, koji je bio najniži zabeležen, a daleko ispod proseka. Predsednik Zambije Edgar Lungu rekao je da je ovo upozorenje šta klimatske promene čine našoj životnoj sredini.

Viktorijini vodopadi spadaju u najveće I najspektakularnije u svetu. Slapove, koji su široki preko 1,5 kilometar s padom od 128 metara, nazvao je po britanskoj kraljici Viktoriji škotski istraživač Dejvid Livingston, koji je bio prvi zapadnjak koji je posetio ovo područje 1855. godine.

Vodopadi su upisani na Uneskovu listu mestva svetske baštine u Africi.

foto reuters staff

Izvor N1