Dok se čekaju odluke širom sveta o tome kako će moći da se putuje preko granica, avio-kompanije su počele da zagrevaju motore.

U prethodnih nekoliko dana svi su izašli sa najavama za obnovu avio-saobraćaja, preliminarnim planovima i datumima ali uz napomenu da su dodatna odstupanja i promene moguće i da će zavisiti od mera koje budu na snazi.

Najava obaveznog testiranja i/ili karantina dodatno otežava proces povratka avio-saobraćaja u život, a putnici se takvim restriktivnim merama samo još više odvraćaju od namere da krenu na put.

Šta se pričalo

Ranija priča da će srednje sedište biti ostavljeno prazno pala je u vodu, nakon što je stručna vazduhoplovna javnost uključujući najvažnija udruženja i asocijacije uputila apel i protivljenje takvim merama. Sada je Međunarodno udruženje vazdušnog saobraćaja, IATA, izdalo sličan apel, kojim se traži od regulatornih tela da odustanu od mera obaveznog karantina. To će biti smrt za vazdušni saobraćaj, smatraju oni.

Ipak, od tih mera, od tačnog datuma njihove primene i od obaveze da se na put ponese potvrda o testiranju koja će, pri tom, poprilično koštati, zavisiće i tačan datum normalizacije avio-saobraćaja.

Avio-kompanije koje su najavile početak redovnog saobraćaja za sredinu maja, nedavno su pomerile taj rok za početak juna, a dodatna pomeranja su ili već najavljena ili se mogu očekivati.

Grčki Aegean i Alitalia su, za sada, ostali pri 1. junu kao datumu početka letova uključujući i one na liniji ka Beogradu. I poljski LOT planira da Beograd uključi u saobraćaj od 1. juna na liniji ka Varšavi ali i na novoj liniji ka Budimpešti čiji početak je prethodno bio planiran za kraj maja. Red letenja još nije promenio ni Wizz Air, koji od 1. juna planira pokretanje beogradske operativne baze, dok će let od Londona (Luton) do Beograda početi još 18. maja. Beloruska Belavia planira da nastavi saobraćaj između Minska i Beograd već od 18. maja od kada će i zvanično biti otvoren beogradski aerodrom za komercijalne letove

Tako je Air Serbia juče najavila pomeranje obnove redovnog avio-saobraćaja za dve nedelje od ranije najavljenog 1. juna. Danas je i Austrian saopštio da će pomeriti sve na 7. jun. Prema planu ove kompanije, već od 8. juna možemo očekivati letove na liniji Beč – Beograd. SWISS je pomerio početak letova ka Beogradu za 5. jun ali je dodatno smanjio planirane frekvencije sa tri na jednu nedeljno. Turkish za sada ostaje pri 28. maju kao danu kada će početi letovi, između ostalih i do Beograda.

Air France planira da ka Beogradu poleti 15. juna. Transavia je objavila red letanja na liniji od Amsterdama do Beograda od 4. juna.

Easyjet planira ponovnu uspostavu letova od Beograda do Bazela, Berlina i Ženeve od 1. jula. Iako se letovi ove kompanije nalaze u rezervacionim sistemima već od 24. maja oni su sve do 1. juna zatvoreni za prodaju, pa se pretpostavlja da avio-kompanija i ne planira da ih obavlja.

Lufthansa – datum još pod znakom pitanja

Lufthansa je za pet dana pomerila svoje letove iz Frankfurta i Minhena ka Beogradu i sada bi na ovim linijama saobraćaj trebalo da počne od 5. juna, međutim u saopštenju ove kompanije Beograd se ne nalazi na spisku destinacija do kojih se krenuti saobraćaj u periodu od 1. do 14. juna. U saopštenju se kaže i da su dodatne promene rasporeda moguće u zavisnosti od važećih mera. Na ovom spisku nema ni Zagreba, ali su tu Budimpešta, Bukurešt i Sofija.

Ko još ne zna

Aeroflot još uvek nije uneo letove u svoje rezervacione sisteme i ne zna se kada bi saobraćaj mogao da krene iz Moskve. Ni Qatar Airways još nije precizirao letove ka našem regionu, s tim da se zna da će do Beograda početi da lete od 1. jula. Krajem maja će se znati kada će Flydubai početi letove. Ova kompanija planira još jedan repatrijacioni let ka Beogradu 26. maja. Nije poznat početak letova Etihad Airways-a.

Nije poznat ni plan Red Wings-a koji održava liniju od Moskve do Beograda. Isto je i sa turskom avio-kompanijom Pegasus Airlines. Za sada je bez određenog datuma i rumunski TAROM koji održava liniju između Bukurešta i Beograda.

Bez koga smo ostali?

U Beogradu više nećemo verovatno videti Norwegian-a pošto je ova kompanija pokrenula plan restruktuiranja koji podrazumeva drastično smanjenje obima kompanije i ukidanje svih letova osim nekoliko u domaćem saobraćaju unutar Norveške. Njoj će se priključiti i iranski Mahan Air, koji je ponovo, po ko zna koji put, odustao od letova ka Beogradu.

Izvor: Aviatica