Letnja promotivna kampanja namenjena domaćim turistima „Izaberi svoju avanturu – vidi Srbiju“ počinje sutra, a direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović smatra da će se ove godine za seoski turizam tražiti mesto više.


Labović je izrazila nadu da će bolja epidemiološka situacija u zemlji doprineti tome da se domaći turisti odluče za putovanje kroz Srbiju.

Vidimo po komunikaciji sa lokalnim turističkim organizacijama i pružiocima usluga smeštaja da je zaista interesovanje veliko, naročito kada su u pitanju seoska domaćinstva i etno sela. Mislimo da će se u 2020. zatražiti mesto više kada je seoski turizam u pitanju, ali isto tako mislimo da će planinski centri i naše banje imati veliku pažnju, rekla je Labović za Tanjug.

Ona je podsetila i na veliku tražnju za turističkim vaučerima po Srbiji, navodeći da je u prva dva meseca podeljno 160.000 vaučera za domaće turiste, i da je pripremljeno još 400.000 vaučera.

Foto: Bookiraj / etno selo Sirogojno

To pokazuje da s pravom možemo da očekujemo da će veliki broj domaćih turista putovati i odlučiti se za odmor u Srbiji. Mi ćemo tome kroz našu letnju kampanju posebno da posvetimo pažnju i ona će biti usmerena samo na domaće turiste, rekla je Labović.

Kaže da će letnja kampanja biti jako interesantana, a imaće za cilj da pomogne građanima da se lakše odluče gde letovati u Srbiji.

Govoreći o trenutnom stanju u srpskom turizmu, Labović kaže da je još rano donositi finalnu ocenu, ali trenutni podaci pokazuju da je u prvom kvatalu turizam ostvario pad u broju dolazaka turista za nešto više od osam odsto, a kada su noćenja u pitanju onda je oko dva odsto.

Kaže da je veći procenat pada kod stranih, nego kod domaćih turista.

Moram da napomenem da nas ne zavara ova cifra, jer kada kažete minus osam odsto, ne zvuči preterano strašno, ali je činjenica da je je rezultat januara i februara gde smo imali odličan porast i dolazaka i noćenja turista, ukazala je Labović.

Gledano prema rezultatima iz januara i februara, ova godina bila bi rekordna za srpski turizam, ističe Labović.

Održavanje manifestacija u zemlji, kaže Labović, zavisiće od epidemiološke situacije, odnosno od predloga epidemiloga i propisa koji budu na snazi, ali u ovom trenutku, ističe, sve manifestacije su otkazane.

I organizatori manifestacija će morati da procene da li se isplati da organizuju te manifestacije u nekom drugom terminu, tu govorimo o onim manifestacijama koje su u ovom trenutku otkazane, rekao je Labović.

Navodi da će tek naknadno biti odlučeno da li će se manifestacije održati do kraja godine u drugom terminu, ili će sve biti pomereno za sledeću godinu.

Izvor: Tanjug