Sa popuštanjem mera uvedenih zbog pandemije virusa korona, zemlje EU počinju da otvaraju svoje granice, pa se mnogi pitaju gde će moći da idu na odmor, a otvaranje granica sa Srbijom za sada su najavile samo Grčka i Bugarska.

Grčke granice će se ponovo otvoriti 15. juna, ali samo za građane koji dolaze iz Nemačke, Izraela, Kipra, sa Balkana i baltičkih zemalja. Turistima će biti dozvoljeno da uđu u Grčku bez negativnog testa ili obaveznog karantina kada se međunarodni letovi ponovo pokrenu 1. jula, prenosi Euronews.
Bugarska je najavila otvaranje granice sa Srbijom i Grčkom od 1. juna.
Hrvatska je ponovo otvorila svoju granicu sa Slovenijom sredinom maja, a 29. maja bi trebalo da učini to isto sa Austrijom, Češkom, Mađarskom i Slovačkom.
Mađarska je otvorila granice s Rumunijom, a od srede ih otvara sa Slovačkom i Češkom, ali s ograničenjima.
Italija planira da ponovo otvori svoje granice 3. juna za građane EU, Velike Britanije, šengenskog prostora, Andore i Monaka.
Španija će ponovo otvoriti granice za turiste 1. jula.
Francuske granice ostaju zatvorene najmanje do 15. juna, osim za građane EU koji imaju prebivalište u Francuskoj, sezonske radnike i građane EU koji rade u Francuskoj.
U Nemačkoj provere na granici s Austrijom, Švajcarskom, Francuskom i Danskom i za putnike koji dolaze avionom iz Italije i Španije ostaju na snazi do 15. juna.
Granice Velike Britanije su trenutno otvorene. Od 8. juna posetioci iz inostranstva biće u karantinu u trajanju od 14 dana.
Austrija planira da u potpunosti otvori svoju granicu sa Nemačkom 15. juna.
Češka je 26. maja otvorila granice sa Nemačkom i Austrijom, a od 27. maja sa Slovačkom i Mađarskom, ali s ograničenjima.
Holandske granice su otvorene za one koji putuju unutar šengenskog prostora, ali se savetuje izbegavanje svih putovanja koja nisu neophodna.
Belgijske granice ostaju zatvorene.
Izvor: Tanjug