Andrej Plenković najavio je otvaranje granice za zemlje koje imaju istu ili sličnu epidemiološku situaciju poput Hrvatske, što isključuje Srbiju, tako da nam posle Crne Gore, i ova susedna zemlja zatvara vrata. 

Predsednik Hrvatske objavio je popis zemalja iz kojih građani mogu slobodno ući u Hrvatsku i rekao: “Otvaramo se za turizam”

“S obzirom na sjajne rezultate naše situacije i da smo u prvom poluvremenu uspeli da pobedimo epidemiju, uspeli smo da napravimo plan gde bismo izuzeli odluku o zabrani prelaska granice za državljane niza zemlja. Otvaramo se za turizam. To bi se odnosilo na Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Poljsku i Nemačku”, dodao je Plenković, a prenosi Dnevnik.hr.

Više o tome rekao je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

“Građani tih zemalja ulaziće slobodno, uz epidemiološku kontrolu i pridržavanje preporuka epidemiološke struke. Na ulasku će se uzimati njihovi podaci kako bi se pratilo njihovo kretanje u Republici Hrvatskoj”, kazao je.

“Preporučujem strancima da podatke pre ulaska dostave na web stranicu koja će biti pokrenuta već danas, pa će zadržavanje na graničnom prelazu biti nepotrebno jer će policija već imati podatke u svom sistemu”, objasnio je.

Izvor: nova.rs