Građani Srbije moći će od 24. septembra da putuju na Kipar, odlučile su kiparske medicinske službe za nadzor i kontrolu infektivnih bolesti.

Kako je preneo kiparski portal offsite.com.cy, Srbija se našla u grupi sa još šest zemalja koje nisu članice EU, niti Šengena, a koje uz negativan PCR test mogu da uđu na Kipar.

Kako prenose kiparski mediji naša zemlja je iz grupe G prešla u grupu B gde se nalaze zemlje sa malim rizikom od korona virusa, a postoji šansa da pređe i u grupu A u kojoj su države sa izuzetno malim rizikom.

Trenutno smo u grupi B u kojoj su zemlje u kojima je broj zaraženih u odnosu na broj testiranih manji od jedan odsto, ili koje imaju jednog zaraženog na 100.000 stanovnika.

Za ulazak na Kipar od 24. septembra naši građani će morati da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Građani država iz grupe A mogu slobodno da uđu na Kipar, bez testa i samoizolacije.

Naše Ministartvo spoljnih poslova za putovanje na Kipar pruža sledeće infomracije

KIPAR

„Od 24. septembra državljani Srbije mogu da uđu na teritoriju Kipra ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Određene kategorije lica test mogu da urade po dolasku na Kipar (o sopstvenom trošku): kiparski državljani, njihovi supružnici iz drugih zemalja i njihova maloletna deca; lica koja imaju regulisan boravak na Kipru; lica koja imaju specijalnu dozvolu za ulazak od strane Vlade Kipara; lica koja dolaze iz države u kojoj nije moguće da se uradi testiranje na korona virus.
Svi putnici moraju da poseduju kiparsku propusnicu za let (CyprusFlightPass) kako bi im bilo dozvoljeno ukrcavanje. Sva neophodna dokumenta mogu da se nađu i popune elektronski najviše 24 sata pre leta na https://www.cyprusflightpass.gov.cy
Kazna za neposedovanje Flight Pass-a iznosi 300 evra.“

Više informacija o pravilima i merama koje važe za gradjane Srbije možete pročitati u sledećem tekstu

Putovanje u inostranstvo – pravila i mere

Izvor: Biznis.rs