Od 28. septembra 2020. stranci i lica bez državljanstva mogu preći državnu granicu da bi ušli u Ukrajinu pod uslovom da imaju polisu osiguranja.

Kabinet ministara Ukrajine ukinuo je prethodno uvedenu zabranu ulaska u Ukrajinu od 30 dana za strance i lica bez državljanstva.

Srbija ne spada u državu sa značajnim brojem inficiranih kovidom 19.

“Od 28. septembra 2020. stranci i lica bez državljanstva mogu preći državnu granicu da bi ušli u Ukrajinu pod uslovom da imaju polisu osiguranja koju je izdalo osiguravajuće društvo registrovano u Ukrajini ili strano osiguravajuće društvo sa predstavništvom u Ukrajini ili ugovornim odnosom sa osiguravajućem društvom, partnerom u Ukrajini (asistans). Polisa osiguranja mora da pokriva troškove lečenja koronavirusom i da važi za period boravka u Ukrajini. Zahtev o posedovanju polise osiguranja ne odnosi se na neke kategorija lica”, navodi se u saopštenju Ambasade Ukrajine u RS.

Ustanovljen je opšti zahtev o samoizolaciji za sve kategorije putnika koji u Ukrajinu stižu iz zemalja sa značajnim brojem inficiranih kovidom 19, kao i za strance koji su državljani takvih zemalja.

Spisak zemalja sa značajnim brojem inficiranih koronavirusom od 25. septembra 2020. objavljen je na veb stranici Ministarstva zdravlja Ukrajine

Ograničenja putovanja utiču na sve, pa tako i na Srbiju, čiji državljani bez obaveznog PCR testa, serološkog testa ili karantina, mogu da putuju u 17 zemalja.

Na tom spisku od danas je i Ukrajina.

Više informacija o pravilima i merama koje važe za gradjane Srbije možete pročitati u sledećem tekstu

Putovanje u inostranstvo – pravila i mere

Izvor: B92