Termin 1. januar, u 11.15 časova za sve ljubitelje klasične muzike u svetu rezervisan je tradicionalno za čuveni bečki Novogodišnji koncert.

Svake godine u Zlatnoj dvorani Muzikferajna Bečka filharmonija priređuje ovaj događaj. I ove godine bi i pored trenutno vladajuće pandemije virusa korona koncert trebalo da se održi – da li sa publikom ili bez nje, još se pouzdano ne zna. Kako će koncert biti organizovan ne može se u ovom trenutku reći. Ono što je sigurno jeste da će koncerta biti i da će za dirigentskim pultom već šesti put biti Rikardo Muti (Riccardo Muti).

Na programu Novogodišnjeg koncerta tradicionalno se izvode kompozicije dinastije Štraus i njihovih savremenika, vrhunske interpretacije valcera, polki i marševa.

Zdanje Muzikferajna (Musikverein) gde se koncert održava važi za centar klasične muzike u Beču. Velika dvorana, nazvana „Zlatna dvorana“, jedna je ne samo od najlepših, već i akustički najboljih dvorana na svetu. U antičkom stilu izgrađena dvorana se specijalno za Novogodišnji koncert ukrašava brojnim cvetnim aranžmanima. Stubovi, karijatide i svodovi dvorane asociraju na pravi muzički hram.

Najpoznatiji koncert na svetu prenosiće se u 90 zemalja sveta.

Program koncerta možete pogledati na sledećoj stranici

Zgrada Muzikferajna © WienTourismus / Christian Stemper