Vakcinacija protiv koronavirusa uveliko je u toku, a predlog Evropske komisije da se uvede vakcina pasoš – zvanično nazvan digitalna zelena propusnica – zabrinuo je one koji planiraju da ovog leta iskoriste činjenicu da su se vakcinisali i otputuju na more. Reč je naime o građanima zemalja u kojima je većina stanovništva primila rusku i kinesku vakcinu, koje još nisu odobrene u zemljama EU, a nepoznato je da li će propusnice, ako ih usvoje, podrazumevati i ove vakcine.

Naime, mediteranske zemlje, koje žive od turizma su i najglasnije po pitanju uvođenja ovih digitalnih propusnica.

Za sada nema nikakvih naznaka da ruska i kineska vakcina neće biti priznate kao “validne”, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je naglasila da je cilj digitalnih zelenih propusnica da se olakša život Evropljanima i omogući im da bezbedno putuju u, i van EU, kako zbog posla, tako i turistički.

Ideju uvođenja digitalnih propusnica naročito zagovaraju mediteranske zemlje koje žive od turizma i koje je pandemija korone prošle godine žestoko pogodila. Protivnici kovid pasoša ukazuju na kršenje ljudskih prava i diskriminaciju nevakcinisanih (iz bilo kog raloga), poverljivost podataka, mogućnost falsifikovanja…

Imajući u vidu koliko je spora i troma mašinerija EU, najoptimističniji scenario je da će se propusnice pojaviti u EU krajem juna ili početkom jula i propusnice će sadržati podatke o vakcinaciji, negativnom testu na koronu za one koji nisu vakcinisani i lekarske potvrde onih koji su preležali kovid 19 i za koje se veruje da su zaštićeni, makar privremeno.

Brisel bi do kraja nedelje trebalo da donese konačnu odluku o kovid pasošima, a zemlje – poput Grčke i Izraela – već su uvele lokalne propusnice kako bi olakšale život svojim stanovnicima.

Malta je zajedno sa Španijom i Grčkom najglasniji zagovornik imuno-pasoša, a prošlog meseca Izrael – koji je već uveo sistem kovid propusnica i olakšice za one koji su vakcinisani – i Grčka su dogovorili način na koji će biti olakšano putovanje vakcinisanim turistima.

“Bez ikakvih ograničenja, karantina, ičega”

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i grčki premijer Kirjakos Micotakis dogovorili su se još početkom februara kako da pomognu turistički sektor opustošen 11-mesečnom pandemijom.

Na osnovu njihovog dogovora, turisti koji imaju potvrdu da su vakcinisani (obe zemlje vakcinišu Fajzerovom vakcinom) biće u mogućnosti da putuju u Grčku i Izrael “bez ikakvih odraničenja, karantina, ičega”, rekao je Netanjahu.

Britanija “povukla nogu”

Velika Britanija, koja je uz Izrael, apsolutni prvak u vakcinaciji “povukla je nogu” najavom da njihove državljane očekuje leto bez restrikcija. Rezervacije aviokarata lou kost kompanije EasyJet iz Britanije su skočile zbog čega su sada i druge zemlje pod pritiskom da urade isto, pristanu na kovid pasoše i olakšaju putovanje svojim građanima.

“To je dobro za nas”, rekao je Rojtersu Grigoris Tasios iz Federacije grčkih hotelijera. Grčka je sada u pregovorima sa Londonom oko davanja olakšica britanskim turistima.

I Španija pomno prati planove Britanije, kao i Portugal i Kipar i Italija – svi oni se vrlo zalažu za ideju digitalnih “zdravstvenih aplikacija”.

Za razliku od njih, antivakserska Francuska nije uopšte voljna da prihvati ideju kovid pasoša.

“Ne dolazite”, poručio je gradonačelnik Nice Kristijan Estrosi potencijalnim turistima.

“Sada nije trenutak za to”, rekao je on.

IATA uvodi kovid putne propusnice

Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) najavila je da će krajem marta uvesti takozvane kovid putne propusnice, kao i digitalni sistem za rezultate testova i potvrde o vakcinaciji, što će “olakšati međunarodna putovanja”. Iz te asocijacije poručuju da je neophodno da vlade počnu da izdaju građanima digitalne potvrde o vakcinaciji, koje se mogu uneti u njihovu putnu ispravu.

Kako će to izgledati u praksi ostaje da se vidi. Tehnološke kompanije već su počele da rade na aplikacijama koje će putnici moći da skinu na svoj mobilni telefon i tako olakšaju i ubrzaju prolaz granice.

Izvor: nova.rs