Španija danas ponovo otvara svoje granice za sve putnike vakcinisane protiv korona virusa koji dolaze iz EU, trećih zemalja ili zemalja povezanih Šengenom, nadajući se da će na taj način oživeti svoj turistički sektor. Putnici iz Srbije mogu da putuju u Španiju, ali će, kao i svi ostali morati da imaju popunjen FCS obrazac.

Ko može da uđe u Španiju od danas?

Od danas putnicima iz rizičnih zona dozvoljen je ulazak u Španiju ukoliko su najmanje 14 dana pre dolaska primili obe doze bilo koje vakcine koju je odborila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ili Evropska agencija za lekove (EMA).

Putnici koji dolaze iz zemlje koja je na listi rizičnih zona, poput Francuske ili Nemačke, mogu da prilože antigenski umesto PCR testova, dok drugi putnici iz zemalja EU, a koje spadaju u niskorizične, ne moraju da pokažu testove na ulasku u zemlju.

Maloletnicima će takođe biti dozvoljen ulazak na špansku teritoriju u pratnji ljudi koji su potpuno vakcinisani. Kada se radi o studentima, ukoliko fakultet pogađate u državama članicama EU ili pridruženim šengenskim državama i imate vizu za boravak, za vas će važiti isti uslovi kao i za državljane EU pod uslovom da putujete iz zemlje u kojoj studirate.

Srbi i ulazak u Španiju

Za građane Srbije važe ista pravila – vakcinisani jednom od vakcina priznatih od strane SZO ili EMA. To znači da u Španiju mogu putovati i oni koji su primili Sinofarm vakcinu.

Iako je odluka španske valde zvanična, ukoliko posetite sajta Ministarstva spoljnih poslova Srbije dobićete informaciju da ulazak građanima Srbije u Španiju nije dozvoljen. Ovo je, po svemu sudeći, stara vest jer se poslednji podaci zapravo odnose na 3. jun. Redakcija Nova.rs je ministrastvu poslala mejl u kome je zatražila pojašnjenje, ali do objavljivanja teksta odgovor nije stigao.

Kome je ulazak zabranjen?

Odlukom španske vlade, putnici iz Indije po dolasku u Španiju moraće da provedu deset dana u karantinu. Ukoliko je njihov planirani boravak kraći od vremena koje treba da provedu u karantinu, onda će sve vreme po dolasku biti u karantinu. Jedini način da se skrati boravak u karantinu za putnike iz Indije je da sedmog dana boravka budu negativno testirani, navedeno je na sajtu španskog ministarstva zdravlja.

Koje vakcine Španija priznaje?

Vakcine koja Španija prihvata su: Fajzer, Moderna, AstraZneka (odobrene od strane EMA), ali i Sinofarm i Sinovak.

Obaveza za sve turiste – putni obrazac FCS

Od 1. jula 2020. godine, svi turisti (bez obzira na zemlju iz koje dolaze) moraće da imaju QR kod koji se dobija nakon što se popuni obrazac zdravstvene kontrole (FCS) koji se može pronaći na sajtu SPtH.

Podaci koji su potrebni za popunjavanje formulara su: ime, prezime, broj paoša, broj leta, datum dolaska i imejl adresa.

Nakon što putnici popune ovaj formular, na imejl će dobiti QR koji su u obavezi da čuvaju na mobilnom telefonu ili u štampanoj formi, jer bez njih neće moći da prođu kontrole na aerodromima. Na sajtu SPtH moguće je pronaći i pojedinačne i porodične formulare.

Takođe, kako je naglašeno, moguće je da putnicima bude izmerena temperatura na aerodromima iako imaju QR kod kod sebe.

„U lukama i aerodromima postojaće dve kontrolne tačke. Ko god dolazi iz zemalja ili zona koje nisu na spisku rizičnih zona, brzo će proći kontroli pomoću QR koda dobijenog od SpTH-a. Tsj princip će se primenjivati i od prvog jula, kada kovid sertifikati stupe na snagu. Oni koji dolaze iz područja sa liste rizičnih zemalja moraće da prođu kroz nasumičnu proveru dokumenata, prilikom koje će se kontrolisati i to iz koje zemlje dolaze i kolika je stopa zaraza u njoj“, dodaje se u saopštenju.

Formular se mora popuniti 48 sati pre leta.

Popunjavanje FCS obrasca obavezno je kako za putnike kojima je Španija krajnja destinacija, tako i za one koji su u tranzitu.

Koje mere su na snazi u Španiji?

Španski premijer Pedro Sančez prošlog meseca na sajmu turizma u Madridu, izjavio je da od početka sezone, pa do njenog zavšetka u septembru Španija očekuje dolazak između 14,5 i 15,5 miliona turista. To je oko 40% turista manje od broja turista 2019. godine, ali dvostruko više od brojke iz 2020. godine godine.

Oni koji posete ovu zemlju neće morati da brinu zbog policijskog časa, jer je on nedavno ukinut. Što se plaža tiče, preporuka španskih vlasti je da turisti prvo provere da li postoje ograničenja u vidu broja turista koji na njoj borave ili u nekim slučajevima, da li je za plažu potrebna rezervacija.

Izvor: nova.rs