Zakonom EU, odnosno Uredbom, o saradnji u zaštiti potrošača, stvorena je mreža državnih izvršitelja za koordinaciju po takvim pitanjima.

Grupa evropskih avio-prevoznika složila se danas da će refundirati novac putnicima čiji su letovi otkazani tokom pandemije, i obavezala se da će ubuduće pružati bolje informacije o pravima putnika.

Nakon razgovora sa Evropskom komisijom, 16 avio-prevoznika saglasno je da će refundirati novac i da će bolje informisati putnike kada kompanije otkazuju letove, ali i da će ponuditi vaučere samo kada ih putnici izaberu, prenosi agencija Rojters.

Među avio-kompanijama koje su postigle dogovor su, između ostalih, „Air France/KLM“, „British Airways“, „Easyjet“, „Lufthansa“, „TAP“ i „Wizzair“. „U ranoj fazi pandemije, neke avio-kompanije su gurnule vaučere putnicima“, rekao je evropski komesar za pravosuđe,, Didije Rejnder.

Kaže da su se ponašale protiv pravila Evropske unije o zaštiti potrošača. On je istakao da je to bilo neprihvatljivo. Nacionalni organi u pojedinim državama EU odgovorni su za sprovođenje zakona Unije o zaštiti potrošača.

Izvor: biznis.telegraf.rs