Iz Delegacije Evropske unije u Srbiji očekuju da će više od 95 odsto zahteva građana Srbije za ETIAS (Evropski sistem za putne informacije i odobrenja) mehanizam za putovanje u zemlje Šengenskog prostora biti automatski odobreno.

U Delegaciji EU u Srbiji za Nova.rs navode da će srpski državljani morati da plate taksu za ulazak u sve članice Šengenske zone. Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Kipar nisu u Šnegenskom prostoru, pa zbog toga za ulazak u njih neće biti potrebne takse.

Taksa se ipak plaća za ulazak u zemlje Evropskog ekononomskog prostora koje su van EU, a članice su Šengena. U tu grupu spadaju:  Norveška, Island, Švajcarska i Lihtenštajn.

Oni koji budu hteli da putuju u Šengenski prostor, a kojima nije potrebna viza za ulazak u EU moraće da ispune kratak onlajn formular i u roku od nekoliko minuta će dobiti povratnu informaciju da li im je odobren zahtev.

„Takav sistem već postoji u svetu, i primenjuju ga države poput Kanade ili Sjedinjenih američkih država, na državljane onih zemalja koijma nije potrebna viza za ulazak u date države. Dakle, ETIAS nije nalik na vizu, već predstavlja brz mehanizam za odobrenje ulaska onim državljanima kojima nije potrebna viza“, navode za Nova.rs u Delegaciji Evropske unije u Srbiji.

Koliko će važiti taksa?

Ističu da će ovo odbrenje putovanja važiti tri godine uz neograničen broj ulazaka u tom periodu, a naknada za izdavanje ove dozvole iznosiće sedam evra.

„Za putnike mlađe od 18 godina i starije od 70 godina izdravanje ovog odobrenja biće besplatno“, navode za naš portal u Delegaciji EU u Beogradu.

Očekuje se da će mehanizam stupiti na snagu krajem 2022. godine, a kako najavljuju u Delegaciji EU u Srbiji, procedura na granicama neće biti ništa drugačija nego do sada, s obzirom da će sistem prepoznati da je putnik unapred obezbedio dozvolu za ulazak, odnosno da ima validno odobrenje.

Foto:schengenvisainfo

Foto: schengenvisainfo

Izvor: nova.rs