Elektronska vinjeta se uvodi u Sloveniji od decembra 2021. godine i predstavljaće zamenu klasičnih vinjeta koje smo poznavali do sada.

U Sloveniji su do sada postojale godišnje, polugodišnje, mesečne i nedeljne vinjete. Od decembra ćete moći da se kupe godišnje elektronske vinjete za lična vozila, dok će za motorna vozila biti dostupne samo polugodišnje vinjete. Mesečne i nedeljne elektronske vinjete će biti dostupne od februara naredne godine. Elektronska vinjeta se više neće lepiti na vetrobransko staklo, nego će biti u elektronskom obliku.

Gde kupiti elektronske vinjete i koliko će važiti?

Elektronska vinjeta će moći da se kupi preko interneta i fizički na benzinskim pumpama kao i kod drugih prodavaca. Za kupovinu će vam trebati registracijski broj vozila za koji kupujete elektronsku vinjetu. Ako se odlučite za kupovinu vinjete preko interneta, moraćete uneti elektronsku adresu i izabrati negotovinski način plaćanja – sa karticom za kupovinu preko interneta.

Elektronska vinjeta i kontrola u Sloveniji

E-vinjete će kao i do sada kontrolisati DARS-ovi kontrolori na kontrolnim tačkama, odmaralištima i graničnim prelazima. Podaci o vozilu će se proveravati ručno, sa unosom registarskog broja u centralni sistem. Od 1. februara 2022. godine će se registraski brojevi vozila proveravati preko stacionarnih kamera. Sa kamerama za kontrolu će biti opremljena i DARS-ova vozila, što će kontrolorima omogućiti nadzor tokom vožnje.

Izvor: data.si