Brojni ljubitelji skijanja u Srbiji, uprkos činjenici da epidemija koronavirusa ne jenjava, planiraju da i ove zime otputuju na omiljene inostrane destinacije. U turističkim agencijama koje su specijalizovane za zimski turizam kažu za portal N1 da je interesovanje građana za skijanje premašilo njihova očekivanja, navodeći da je zbog promenjive epidemiološke situacije i čestih izmena uslova za ulazak u većinu država manji broj ranih uplata i rezervacija u odnosu na period pre pandemije.

U nastavku možete pogledati šta je potrebno za ulazak u države u kojima skija najveći broj građana Srbije, kao i dodatne informacije, poput uslova za decu, koje vam mogu biti od koristi ukoliko planirate da provedete zimski odmor na nekoj od popularnih skijaških destinacija izvan granica naše zemlje.

Tekst će biti redovno ažuriran, pa ćete na jednom mestu moći da pronađete sve informacije o eventualnim izmenama uslova za ulazak državljana Srbije u zemlje sa liste. Treba napomenuti i to da su u većini tih država uvedene kovid propusnice bez kojih nije moguć pristup mnogim javnim mestima, kao što barovi, restorani, muzeji, bioskopi i slično, a koje je moguće dobiti na osnovu digitalnog zelenog sertifikata izdatog u Srbiji.

Infografik N1/Lazar Lazić

Veliki broj skijaša iz Srbije već tradicionalno posećuje zimske centre u Bosni i Hercegovini, koja za državljane Srbije ne propisuje posebne kovid uslove za ulazak u tu zemlju. Državljani Srbije, uz određena ograničenja, mogu kao turisti da uđu i u Austriju, Francusku, Švajcarsku i Sloveniju, ali ne i u Italiju, koja je 25. oktobra Srbiju vratila na „listu E“.

Italija

Odluka italijanskih vlasti važiće do 15. decembra i ne odnosi se lica koja privatnim prevoznim sredstvom prolaze u tranzitu kroz Italiju u periodu kraćem od 36 sati.

Državljani Srbije trenutno ne mogu da posete ni popularna skijališta u Bugarskoj, koja je našu državu još 15. septembra stavila na takozvanu crvenu listu. Odluka je i dalje na snazi, ali nije isključeno da bude izmenjena ukoliko u narednom periodu dođe do poboljšanja epidemiološke situacije u Srbiji.

Digitalni sertifikati po pravilima EU od 19.novembra

Austrija

Skijašima iz Srbije na raspolaganju su zimski centri u Austriji, u koju je, prema odluci koja je stupila na snagu 1. novembra, dozvoljen ulazak građanima Srbije koji su kompletno vakcinisani bilo kojom vakcinom izuzev Sputnjika V. U Austriju mogu da uđu i državljani Srbije koji imaju potvrdu da su preležali kovid-19 u prethodnih šest meseci ili dokaz o neutrališućim antitelima ne stariji od 90 dana, kao i deca do 12 godina starosti, navodi se na sajtu Saveznog ministarstva za socijalna pitanja, zdravstvo, negu i zaštitu potrošača.

Deca starosti do 17 godina mogu da uđu u Austriju bez određivanja karantina ukoliko su u pratnji potpuno vakcinisanih ili oporavljenih odraslih osoba, ali stariji od 12 godina takođe moraju da pokažu dokaz o negativnom testu, preležanoj infekciji ili vakcinaciji.

Obavezan karantin uz negativan PCR ili antigenski test

Državljani Srbije koji nisu vakcinisani niti su preležali kovid-19 mogu da uđu u Austriju uz priložen negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test urađen u prethodnih 48 sati. Neophodna je i elektronska registracija, maksimalno 72 sata pre polaska na putovanje.

Ono što toj kategoriji građana znatno komplikuje turistički dolazak je obavezan karantin u trajanju od deset dana, koji je moguće prekinuti nakon petog dana, uz novi negativan PCR ili antigenski test.

Važno je napomenuti da će period važenja potvrda o vakcinaciji od 6. decembra biti skraćen na devet meseci od dana potpune imunizacije (dosad je to bilo 12 meseci). Nakon toga biće potrebna još jedna doza vakcine da bi potvrda bila važeća. U hotelima, restoranima i drugim ugostiteljskim objektima od 8. novembra važi takozvano 2G pravilo, kojim je ulazak dozvoljen samo onima koji su vakcinisani ili su preležali kovid-19 u prethodnih šest meseci. O kovid merama koje važe u Austriji možete se detaljno informisati na zvaničnom turističkom portalu.

Francuska

Kako je navela Ambasada Francuske u Beogradu, ograničenje putovanja u tu zemlju ne primenjuje se na građane Srbije koji su najmanje sedam dana pre putovanja primili obe doze neke od vakcina koje je priznala Evropska agencija za lekove (Fajzer, Moderna i AstraZeneka). Francuska dopušta ulazak i državljanima Srbije koji su primili dve doze vakcine Sinofarm, a zatim i treću buster dozu neke od mRNA vakcina (Fajzer ili Moderna). Ulazak bez ograničenja dozvoljen je i deci mlađoj od dvanaest godina.

Državljani Srbije mogu da uđu i u Švajcarsku, ali samo ukoliko su vakcinisani sa dve doze nekom od vakcina koje ta država priznaje, a u njih ne spada samo Sputnjik V. Ograničenja se ne odnose i na lica mlađa od 18 godina, koja putuju u pratnji odrasle potpuno vakcinisane osobe, naznačeno je na sajtu Ambasade Švajcarske u Beogradu. Da biste otklonili sve dileme oko toga da li vam je i pod kojim uslovima dozvoljen ulazak u Švajcarsku, možete posetiti zvaničnu internet stranicu Travelcheck.

Slovenija priznaje sve vakcine i testove

Za ulazak u Sloveniju državljanima Srbije potreban je dokaz o kompletnoj vakcinaciji bilo kojom vakcinom koja je dostupna u Srbiji (Fajzer, AstraZeneka, Moderna, Sputnjik V, Sinofarm). U Sloveniju je, bez karantina, moguće ući i sa dokazom o preležanom kovidu u poslednjih šest meseci, uz uslov da je od pozitivnog PCR testa prošlo najmanje deset dana.

Ostalim građanima Srbije neophodan je negativan PCR test urađen pre najviše 72 sata ili antigenski test ne stariji od 48 sati, čega su oslobođena deca do 15 godina starosti i putnici u tranzitu kroz Sloveniju u trajanju ne dužem od 12 časova.

Izvor: N1