Ukoliko u svom domu nemate ni jedan hotelski peškir ili sličan suvenir sa nekog putovanja, ili ste Danac, ili se ne uklapate u prosek, kako kažu globalne statistike.

Po istraživanjima sprovedenim u hotelima širom sveta, procenjuje se da svaki treći gost sa sobom odnese barem jedan predmet koji je u vlasništvu hotela. Da li je to peškir, bademantil, knjiga, posteljina, šoljica, tanjir ili nešto veće, ne postoji hotel koji se sa ovim problemom ne suočava.

Iako 65% ispitanih hotelskih gostiju tvrdi da nikada nisu otuđili ništa, Danci su po svim statistikama najpošteniji u tom pogledu. Čak 88% njih tvrdi da nikada ne krade hotelske “suvenire”, a za njima, po poštenju slede Holanđani i Norvežani, koji u vrlo retkim slučajevima ne odolevaju časopisima i peškirima. Na samom dnu liste ispitanih gostiju su oni poreklom iz Kolumbije. Za više od polovine (57%) Kolumbijaca, ovaj “hobi” je uobičajen.

Predmeti za koje se prsti najčešće lepe su svakako toaletni inventar, od šampona i toalet papira do kanti za otpatke i slavina, a nisu retki ni slučajevi da gosti za uspomenu ponesu jastuk, ćebe, lampu, daljinski upravljač, peglu ili budilnik. Ove krađe, u proseku, jedan luksuzniji hotel koštaju oko 20.000 eur godišnje, dok prosečan hotel sa tri zvezdice nadoknađuje štetu od oko 5.500 eur.

Zabeleženo je više slučajeva iseljenja celokupnog inventara iz hotelskih soba, umetničkih slika, skulptura, elektronike, pa čak i klavira.

Izvršenja ovih dela većinom su omogućena nepažnjom hotelskog osoblja.

Izvor: breakingtourismnews.com