Mnoge zemlje se takmiče u gradnji replika poznatih spomenika i građevina iz drugih zemalja, ne bi li napravili što veću turističku atrakciju u svojoj zemlji. Neki od tih projekata su krenuli naopako.

Problemi sa proporcijama, veličinom i nedeostatkom sličnosti sa originalom, celu zamisao pretvorili su u promašaj. Bangladeš, Australia i Kina jesu vrlo popularne turističke destinacije, ali su i dom najneuspešnijih replika na svetu.

Tadž Mahal, Narayanganj, Bangladeš: Želja za posedovanjem makar i kopije nečeg tako posebnog kao što je, možda najpoznatija građevina u Indiji, čuveni  Taj Mahal, bila je jača od mogućnosti. Kopija nije ni nalik originalu. Iako su uzimali mere, negde su očigledno jako pogrešili..

Tadz Mahal

Megaliti Stounhenđž, Margaret River, Australia: Ideja je potekla od jednog australijskog pivara, a projekat je nazvan „The Henge“ i izgrađen je od 2 500 tona granita. Original sigurno nije bio tako “savršen” ni kada je bio nov!

Stone Hendz

Piramida iz Čičen Ice, Carrillo Puerto, Meksiko: Ovaj projekat je čak bio i povod za proteste zbog nepoštovanja Majanske kulture i tradicije. Svi tragovi dotičnog projekta su uklonjeni iz medija.

Kapija boginje Ištar, Irak: Original ovih vrata se nalazi u muzeju Pergamon u Berlinu. Replika je podignuta na njihovoj originalnoj lokaciji, sa idejom da predstavlja sastavni deo novog arheološkog muzeja, koji nikada nije sagrađen.

Da ironija bude veća, danas se ona nalaze u sklopu američke vojne baze, unutar zidina drevnog Babilona!

Ishtar Gate, Iraq

Venecija, Makao, Kina: Još jedan primer demonstracije sile u Kini. Kockarski raj, koji bi trebao da predstavlja repliku gradskog jezgra Venecije, sa sve kanalima i gondolama, propao je. Ovde nema ni traga istoriji, svetlosti, romantici i magiji prelepog italijanskog bisera. Izazov je ipak bio preveliki zalogaj za ambiciozne Kineze.

Izvor: tourism-review com