Jedenje u blizini crkve, žvakanje žvaka u podzemnoj želenici, hranjenje golubova ili nošenje bikinija – samo su neke od aktivnosti zbog kojih kao turisti možete biti kažnjeni u stranim zemljama.Britansko Ministarstvo inostranih poslova objavilo je listu neobičnih zakona zbog koji britanski turisti često bivanju kažnjeni u stranim zemljama. Kako piše Daily Mail, turisti neretko krše zakone zemlje u kojima provode godišnje odmore, jer nisu upoznati s lokalnim običajima. Prema izveštaju više od četvrtine britanskih državljana traže pomoć u inostranstvu nakon što su već uhapšeni. A ‘zločini’ zbog kojih su pritvoreni naizgled deluju potpuno bezopasno, kao što je nošenje kamuflažne odeće ili jedenje ispred crkve.

S obzirom na takva dešavanja i izveštaje, preporučljivo je informisati se o zemlji u koju putujete i njenim običajima i zakonima. Neke od najpopularnijih evropskih turističkih destinacija imaju neobične zakone zbog koji brojni turisti vrlo lako završavaju s lisicama na rukama.

Tako je naprimer u Barseloni protivzakonito šetati se golih prsa ili pak u bikiniju bilo gde, osim na gradskim plažama. Posetiocima u Veneciji zabranjeno je hraniti golubove, dok u Firenci možete dobiti paprenu novčanu kaznu ukoliko jedete u blizini crkve ili javne zgrade.

VEnecija pamorna

Turisti u Holandiji se upozoravaju da, usprkos holandskim liberalnim zakonima po pitanju droge, ipak mogu biti uhapšeni ukoliko ih pronađu pod uticajem narkotika bilo gde, osim na nekoliko posebno određenih mesta.

Još jedna zemlja u kojoj turisti moraju biti oprezni po pitanju supstanci koje nose je Japan, gde je zabranjen preveliki broj sprejeva za nos jer sadrže pseudoefedrin. U Nigeriji je protiv zakona uvoziti je mineralnu vodu, a oni koji putuju na Tajland smeju sa sobom Laemtong Beach, Phi Phi Island, Krabi, Thailandnositi najviše 200 cigareta.

Singapur je poznat po svojim drakonskim propisima, a valja imati na umu da je tamo zabranjeno žvakati žvake u gradskoj podzemnoj železnici.

Možda najčudnije od svega je pravilo na Barbadosu, gde je zabranjeno nositi kamuflažnu odeću, pa tako čak i deca mogu biti kažnjena ukoliko nose vojničku odeću. Naglašava se i kako se turisti izlažu riziku ukoliko se u konzervativnim zemljama odevaju preležerno ili ako krše verske norme.

Posetitelji na Maldivima ne smeju praktikovati verske običaje osim islamskih, a na Fidžiju se ne sme sunčati u toplesu. U Saudijskoj Arabiji zabranjeno je fotografisati vojna postrojenja ili vladine zgrade, uključujući i palate.

Izvor: t portal