Verovatno se sećate da ste nekada davno, možda na nekoj školskoj ekskurziji  ili u proputovanju, bili u Sremskim Karlovcima, i ostali su vam u lepoj uspomeni.

To neobično mesto, toliko važno za Srpsku istoriju, veru i kulturu, tako je, ustvari, blizu i toliko je dostupno, a vi ste toga odlično svesni, samo  nikako da „se organizujete“ i krenete.

Pa, moj savet je da, kada se sledeći put zaputite iz pravca Beograda za Novi Sad, krenete starim putem, preko Pazove i Inđije, odvojite barem sat-dva i skrenete sa puta u Sremske Karlovce.  Ako nemate svoj automobil, opcije su turistički voz Romantika, redovan voz ili autobus.

Ukoliko ste ovde prvi put, mislim da je neophodno čuti osnovnu priču o istoriji mesta, koju možete ovde dobiti po ceni od 25 eur (cena vođenja po satu, za 1-10 osoba) od dežurnih, licenciranih turističkih vodiča, i to ako se odmah po dolasku javite u poslovnicu turističke organizacije Karlovaca, preko puta fonatane Četiri lava, koju ne možete promašiti, na samom gradskom trgu. Radno vreme je 08-18h, vikendom 10-18h, telefon 021- 882-127, 883-855, www.karlovci.org.rs mail: [email protected]. Smeštaj u Sremskim Karlovcima i okolini, ako se odlučite da ostane još koji dan, možete pronaći ovde – smeštaj. I na kraju, ako ste već bili ovde i poznate su vam osnovne stvari, onda ste spremni ste za ono što sledi u ovom kratkom putopisu.

Klasične ture po Karlovcima uglavnom podrazumevaju šetnju po centru, osvrt na Bogosloviju, Patrijaršiju, Magistrat, gimnaziju, pomenutu česmu (neudate devojke da se paze: koja se napije vode sa Četiri lava, kažu, vratiće se u Karlovce i udaće se! Dokazano u mnogo slučajeva!), Donju crkvu sa velikim platanom, posetu muzeju pčelarstva i vinskom podrumu porodice Živanović, verovatno još jednom od vinskih podruma (ima ih toliko da vam treba skoro mesec dana da obiđete sve i probate svako vino), i eventualno Kapeli Mira. Ukoliko bilo šta od ovoga niste videli, nećete pogrešiti ako odete, no, ako je i to „već viđeno“, krenimo dalje. Nabavite mapu (može se kupiti u tur. organizaciji, kao i različite brošure) ili upitajte za  pravac, a cilj neka vam bude novi vidikovac koji je još u izgradnji, ali i ako se popnete do betonskih stepenica koje ka njemu vode, imaćete panoramu Karlovaca na svom dlanu. Ovde slobodno iskušajte svoje skrivene talente rukovanja foto aparatom. Karlovci su, fotografi kažu, jedno od najfotogeničnijih mesta u Srbiji. Pogledate li u pravcu Dunava, videćete ostrvo, malo uzvodnije od hotela Dunav, koji dominira obalom i peščanu plažu na suprotnoj obali. Ako je leto, vruće vam je i imate vremena, gledajte da nepropustite odlazak na jednu od dve plaže na tom malom ostrvu, za koje Karlovčani kažu da je to njihov Tajland. Svakako s razlogom. Prevoz možete naći na pristaništu pomenutog hotela po ceni od oko 2 eur za povratnu vožju ili od lokalnih alasa, na pristaništu ispred stare čarde, odmah pored hotela. Na ostrvu se u toku  letnje sezone možete potpuno opustiti, plaža koja gleda ka Karlovcima više je prostor za porodice sa decom, uživanje u miru i ako dođete ranije, možda budete imali sreće da nađete prirodni hlad, dok plaža koja se nevidi iz Karlovaca, okrenuta uzvodno ka Novom Sadu, krije sasvim druge čari: žurke, kako planirane, tako i spontane, mladost, veselje, muziku i potpunu razbibrigu..moguće je da ćete moći da kupite i neko piće, mada u nedostatku struje i frižidera, teško da će biti hladno, tako da je najbolje da se osigurate i ponesete sa sobom. Ukoliko je vikend, verovatno vam neće trebati bolji noćni izlazak i sa svima ćete odmah biti „na ti“, kao da se poznajete godinama.

Ukoliko nemate vremena za provod na plaži, uputite se na staru čardu i popijte pivo sa meštanima, alasima i prolaznicima, saslušajte po neku ribolovačku priču i opustite se u poprilično neuglednom i skromnom ambijentu, ali sa tradicijom, dušom i povoljnim cenama.

doc dr Mišković Ivana Autor: doc dr Mišković Ivana
Voli da putuje, istražuje. osluškuje, zapisuje i predaje studentima. Povremeno se i raspisuje i deli sa vama zanimljivosti koje od malih trenutka na putovanjima prave velike uspomene