Sve je počelo kao ideja da se kvalitetno utroši nekoliko slobodnih dana i spoji putovanje u Italiju sa skijanjem u nekom od manje izvikanih ski centara, gde bismo za realnu količinu novca dobili nekoliko dana dobrog skijanja i odmora.

I tako smo po preporuci prijatelja koji žive u Italiji, počeli smo po internetu da gledamo skijalište San Martino di Castrozza, u regiji Trento, koje se nalazi na 2-3 sata vožnje od Padove. Kada smo videli mapu skijališta, shvatili smo da za toliko dana koliko imamo na raspolaganju, nećemo moći da obiđemo ni polovinu! Bookirali  smo jedan apart-hotel koji je nudio promo ski vikend po ceni od 50-ak eur za noć u dvokrevetnom apartmanu. “Presekli” smo i bookirali odmah. Spakovali se i krenuli! Posle 10-ak sati vožnje sa povremenom dilemom da li verovati našem GPS-u ili znakovima pored puta, stigosmo u taj San Martino di Castrozza. Pronašli smo hotel i već je bilo oko 11 uveče kada smo ušli na recepciju. A tamo nikoga, samo neki veseli Italijani koji pevaju u hotelskom restoranu, ali na pultu recepcije je stajala koverta sa našim prezimenom. U koverti su bili ključevi i ljubazno pismo koje počinje sa Dobrodošli u hotel…vaš apartman je broj 306…

pogled na zicu sa terase hotela Lastei

pogled na zicu sa terase hotela Lastei

Smeštaj odličan, velika dnevna soba sa kaučem i odvojenom, potpuno opremljenom kuhinjom, kupatilo, spavaća soba sa bračnim krevetom i terasa…naravno sa pogledom na grandiozne vrhove Dolomita….

Rozeta 2700m

Rozeta 2700m

Odmah ujutru smo na recepciji dobili sve informacije o skijalištu, ski pas-u, prevozu… Ski bus koji kruži  tokom celog dana i na svakih 20-ak minuta, staje ispred hotela i besplatno vozi do polazišta tri odvojena ski centra za koje važi isti skipass, koji se može kupiti na svakom od ta tri polazišta, po ceni od oko 38 eur na dan.

Snow park, San Martino di Castrozza, regija Trento, Dolomiti

Snow park, San Martino di Castrozza, regija Trento, Dolomiti

Imali smo tri dana zaista nezaboravnog skijanja, savršeno sunčano vreme, besprekorno uređene staze, ukupne dužine više od 60 km. Raj za skijaše, a ništa manje ni za bordere, kojima su na raspolaganju dva velika snow parka, od kojih smo posetili jedan, Tongola park, koji je dug koliko i cela staza, sa skakaonicama i rampama svih mogućih visina i vrsta. Cene pića na stazi  su nas takođe prijatno iznenadilem kafa je oko 1.5 eur, pivo oko 2 itd. Na vrhu Tongola 2300m nalazi se exspres restoran, igraonica za decu, u kojoj možete ostaviti dete na čuvanje po ceni od 8 eur na sat, sa popustima za svaki naredni sat, koja radi 10-15.30h, kao i baby lift za decu početnike i vrlo blaga staza sa ski liftim tipa „tanjir“, za početnike- drugi dan.

San Martino di Castrozza, regija Trento, Dolomiti

Izlet koji preporučujem, ako se kojim srećnim slučajem ovde nađete, je vožnja uspinjačom, koju kada samo pogledate, ledi vam krv u žilama, na vrh Rosetta 2.743m na kojoj je vidikovac, muzej istorije ovog skijališta i staza za pešačenje u krpljama (leti je ovde fantastična staza za planinarenje). Sa vidikovca puca pogled na oštre vrhove Dolomita i San Martino di Castrozza, smešten u samom podnožju, potpuno okružen planinama sa svih strana. Odatle možete tačno videti sve staze kojima ste se spuštali i sunčati se na terasi restorana Col Verde, od kojeg polazi uspinjača, a do koga vodi gondola, sa ski stazom koja je svake večeri osvetljena i mami na noćno skijanje one kojima je ostao još koji atom snage…

Pogled na san Martino di Castrozza sa Rozete

Pogled na san Martino di Castrozza sa Rozete

Preporučujem vam da odvojite barem jedan dan za skijanje u trećem ski centru koji pripada ovom skijalištu, a to je Passo Rolle, u kom je drugi snow park. Svejedno, dođete li ovde na 3 ili 10 dana, neće vam biti dosadno, to je sigurno, kada je skijanje ili šetanje u pitanju, dok je malo drugačija situacija sa noćnim provodom, od kog nismo videli ni traga. Mi i jedna zalutala porodica poljaka bili smo jedini stranci tog vikenda. Tako da, ako želite da pobegnete od svojih sunarodnika, i da doživite savršeno opušteno skijanje i odmor od svega, nemojte čekati nego otkrijte San Martino di Castrozza, dok ga drugi nisu otkrili i osvojili.