Na hiljade zabavnih parkova u svetu svakodnevno otvara svoja vrata milionima posetilaca. Oni nude zabavu, uzbuđenje, nalete adrenalina i hiljadu načina da za tren oka potrošite novac.

Po mišljenju novinara časopisa Tourism Reviw, ovo su tri najbolja:

Bakken

Otvoren 1583. godine, Bakken park je najstariji aktivni zabavni park na svetu. Poznat je i kao Dyrehavsbakken, što u prevodu znači Brdo Jelena, a nalazi se desetak kilometara severno od Kopenhagena. Svake godine ga poseti oko 2.7 miliona ljudi.

Sve je počelo kada je na kraljevskom imanju slučajno otkriven izvor lekovite vode. Mesto je uskoro bilo otvoreno za narod, jer je u to doba pijaća voda u Kopenhagenu bila jako lošeg kvaliteta. Kako su ljudi verovali u isceliteljska svojstva ovog izvora, broj posetilaca je iz dana u dan bio sve veći… Okupljenu masu redovno su uveseljavale akrobate i zabavljači i tako je sve počelo, a traje do danas.

Bakken ima 5 rolokostera, od kojih je jedan napravljen od drveta, još davne 1932. godine i još je u upotrebi.

Bakken Amusement Park

Tokyo Disneyland

Tokijski Diznilend se nalazi u mestu Chiba, nedaleko od Tokija. Ovo je bio prvi licencirani Dizni park izgrađen van granica USA, a zvanično je otvoren 1983. godine. Dizajniran je po uzoru na “Magic Kingdom” na Floridi i Diznilend u Kaliforniji. Tokyo DisneySea Park i Tokyo Disneyland su u privatnom vlašnistvu kompanije The Oriental Land Company, koja poseduje licencu kompanije Walt Disney. Ovde postoji osam tematskih celina: World Bazaar, Westernland, Adventureland, Tomorrowland, Fantasyland, Mickey’s Toontown i Critter Country. Park je poznat po ogromnom otvorenom prostranstvu i velikom kapacitetu, čemu svedoči i brojka od preko 14 miliona posetilaca godišnje.

Tokyo Disneyland

Cedar Point

Cedar Point, je jedan od najpopularnijih zabavnih parkova u USA. Otvoren je 1870. godine, na obali jezera Erie, odnosno poluostrvu Sandusky, u Ohaju. Park poseduje rekordnih 73 “sprava” plus 15 rolokostera. Ovo je dom i najvišljim rolokosterima na svetu, kao što su Wicked Twister, Top Thrill Dragster, Millennium Force i Magnum XL-200.  Cedar Point je ujedno i jedini park ovog tipa na svetu koji poseduje rolokostere iz sve tri visinske grupe, a u poslednjih 14 godina nosilac je i titule “Golden Ticket Award”, kao najbolji zabavni park na svetu. Godišnje ga posećuje oko 3 miliona turista.

Cedar Point Park

Izvor: www.tourism-review.com