Hotelska industrija u svetu se suočava sa rapidnim promenama u poslovanju. Razlog tome su ogromne investicije u savremenu tehnologiju koja doprinosi poboljšanju kvaliteta usluga, luksuzu i prestižu.

Hotelska industrija je u 2012.godini doživela svojevrsnu prekretnicu po pitanju uvođenja novih trendova, u uslovima globalne ekonomske krize.

Neke od tehnoloških inovacija koje već imaju uticaj na hotelsku industriju su:

logo-wifi

Velika brzina interneta

Tehnološke inovacije su dovele do toga da hoteli moraju voditi brigu o brzini internet protoka. Zapravo, većina hotela koristi standardnu brzinu do 100Mbs… modernim turistima to izgleda više nije dovoljno i prilikom vršenja rezervacija i to itekako uzimaju u obzir. Trenutno “super velike” brzine imaju veliki gradski hoteli koji su mnogo uložili u tehnologiju i imaju mrežu dostupnu.u svim sobama.

tablet

Brz i jednostavan način on-line rezervacija

Većina hotela poseduje veb sajtove koji nude mogućnost vršenja rezervacija, i pokušava da ih unapredi tako da klijentima ovaj posao bude što jednostavniji i brži. Hoteli usmeravaju svoje marketinške aktivnosti na internet sajtove i društvene mreže, kako bi bili vidljivi na mestima na kojima potencijalni klijenti provode najviše vremena. Hotelski veb sajtovi se masovno prilagođavaju i aplikacijama za mobilne telefone, za koje se predviđa da će u narednih 5-10 godina postati apsolutno vodeći način vršenja individualnih rezervacija.

Interaktivne recepcije

Pitanje je momenta i kada će gosti hotela u lobiju biti dočekani od strane ekrana osetljivih na dodir, pomoću kojih će se sami prijavljivati, unositi lične podatke i podatke neophodne za plaćanje, te automatski dobiti magnetne kartice za ulazak u sobu. Pored toga, na ovaj način će dobijati odgovore i na sva ostala uobičajena pitanja, tipa informacija o okolini hotela, gradu, turističkim atrakcijama, prevozu, restoranima, zabavi i sl. Baš kao i na aerodromima, u početku će se ovakav način prijave u smeštajnim objektima odvijati paralelno sa tradicionalnim, na recepciji, ali sa težnjom da se u nekom narednom periodu gosti naviknu na automatizaciju velikog broja procesa u hotelijerstvu i turizmu uopšte.

eco-hotel

Forsiranje ekoloških principa poslovanja

Izvesno je da će hoteli koji žele da ostanu u globalnoj trci za goste morati svoje poslovne procese da prilagode principima održivog razvoja i ekologije. Prvi korak na tom putu mnogi su već napravili, uvodeći mere štednje energije iz neobnovljivih izvora, zamenjujući klasične sijalice LED-diodama, koristeći solarnu energiju za zagrevanje vode, reciklirajući čvrsti otpad i prečišćavajući otpadne vode koje se kasnije mogu koristiti u različite svrhe, na primer, za održavanje zelenih površina. Stručnjaci predviđaju da će se u narednih nekoliko godina velika pažnja posvećivati i izolaciji objekata, u cilju maksimalne efikasnosti zagrevanja i hlađenja zatvorenih prostora.

Da li i vaš hotel prati ove trendove?

znak pitanja