Zvaničnici grada Amsterdama su 26. februara ove godine podigli starosnu granicu za legalnu prostituciju sa 18 na 21 godinu, a najavljeno je i  skraćenje radnog vremena bordela, kako bi se donekle zaštitili seksualni radnici.

Nova pravila imaju za cilj da stanu na put zloupotrebama žena u seksualnoj industriji, kao i da pokuša da poboljša njihove uslove života i rada.

Grad želi da ograniči radno vreme bordela u čuvenoj Četvrti crvenih fenjera do 04.00 sata ujutru radnim danima, i 05.00 sati vikendom.

Za sada, ne postoji stroga kontrola njihovog rada u jutarnjim časovima i prostitutke se svakodnevno suočavaju sa pripitim i agresivnim mušterijama baš u sitnim satima.

Da podsetimo, prostitucija je u glavnom gradu Holandije legalizovana 2000. godine sa namerom da se reguliše pravni i socijalni status seksualnih radnika, koji su jedan od vodećih atraktivnih faktora za turiste. Ipak, vlasti su i dalje zabrinute, jer se u pomenutom kvartu povećala stopa kriminala, pa tako prostitutke, od kojih su mnoge strankinje, i to veoma mlade, trpe zlostavljanja, kako od makroa, tako i od mušterija.

Uloženi su veliki napori da se smanji teritorija na kojoj je prostitucija legalna, broj registrovanih “prodavačica ljubavi” je oko 5 000, a procenjuje se da ih je u ovaj posao, direktno i indirektno, uključeno čak 8 000.

Holandija, poznata kao najliberalnija zemlja na svetu, možda to neće još dugo biti. Legalno korišćenje i prodaja lakih droga je takođe svedena samo na registrovane kofi šopove, sa posebnom dozvolom.

Izvor: globalpost.com