Sladoled ima dugu tradiciju. Ni dan danas nije potpuno sigurno gde je i kada nastao, ali ono što je sigurno, je da se u 19-om veku smatrao poslasticom rezervisanom samo za elitu.

Danas je sladoled dostupan svima, niske cene u većini slučajeva ne garantuju kvalitet niti prirodne sastojke, ali u svetu postoji još nekoliko mesta na kojima se možete počastiti zaista pravim ledenim zalogajem.

Pročitajte spisak od 15 poslastičarnica koje, po mišljenju novinara portala US Today, proizvode i prodaju najbolje sladolede na svetu.

1) Fenocchio, Nica, Francuska

Nice, France

Ako volite uzbudljive i nesvakidašnje ukuse, pronaćićete ih u Fenocchio-u. Porodična poslastičarnica otvorena 1966. godine poznata je po kremastim  sladoledima i visokim cenama, koje u potpunosti opravdavaju kvalitet. Slani karamel i pistaći su omiljeni ukusi, a gosti koji žele da eksperimentišu, naručuju i preliv od paradajza sa bazilikom.

2) Bar Gelateria Ercole, Pizzo, Italija

Bar Gelateria Ercole je poznata po sladoledu od tartufa, a jedan od omiljenih specijaliteta je i čokolada uvaljana u sladoled, sa kakao-puterom.

Pizzo, Italy

3) Vipiteno Gelateria, Sao Paulo, Brazil

Demoiselle Cup, specijalitet kuće, zaparavo je domaći sladoled preliven sirupom od kruške ili đumbira, sa šlagom i karamelizovanim šećerom.

Sao Paulo, Brazil

4) Antico Caffè Spinnato, Palermo, Italija

Antico Caffè Spinnato mogao bi se nazvati sicilijanskom prestonicom slatkiša i peciva. Ovde možete naručiti pravi sendvič sa sladoledom, na sveže ispečenom hlebu.

Palermo, Italy

5) Big Gay Ice Cream, Nju Jork, SAD

Sladoled sa krupnom morskom solju, meksičkim ljutim začinima, maštovitim dodacima i prelivima, preporuka su za savršen predah od šopinga i razgledanja grada.

New York City

6) Molly Moon’s Homemade Ice Cream, Sietl. SAD

Ovo je omiljeno mesto mnogih stanovnika Sijetla. Kombinacije raznih ukusa sladoleda sa čedar sirom i javorovim sirupom, tradicionalno se služe uz domaću pitu od jabuka.

Ice Cream, Seattle

7) Perché No!, Firenca, Italija

Egzotični ukusi korena đumbira i semena susama, samo su neki od začina koji su zaštitni znak ove italijanske poslastičarnice. U mnogim vodičima kroz Firencu, ovo mesto se ubraja u „must visit“ atrakcije.

Florence, Italy

8) Murphy’s, Dingl, Irska

Sa motom “Sladoled koji zna odakle dolazi” ovo mesto je poznato po ukusima kao što je irski crni hleb, koziji sir i vlašac.

Dingle, Ireland

9) Bi-Rite Creamery, San Francisko, SAD

Sladoledi iz ove kuće sadrže po pet sastojaka, potpuno prirodnog porekla, a na licu mesta gostima se ostavlja na volju izbor priloga, kao što su pečene banane, sirup od jagode, kolačići i sušeni ananas.

Bi-Rite Creamery This San Francisco

10) Vaffelbageriet, Kopenhagen, Danska

Ovo mesto je poznato po neumerenosti. Najpopularnija poslastica im je „Amerikaner,“ koji podrazumeva četiri kugle sladoleda sa sirupom, šlagom i puslicama od belanaca, prelivenim toplom čokoladom.

Copenhagen

11) The Creamery, Kejp Taun, JAR

Sveži sastojci stižu direktno sa farme i ulaze u sastav maštovitih ledenih poslastica. Pire od jabuka, duda, slatkog krompira, paradajza i belog sleza, samo su neki od  iznenađenja koja vas čekaju na ovom mestu.

Cape Town, South Africa

12) Jeni’s Splendid Ice Creams, Ohajo i Nešvil, Tenesi, SAD

Lanac radionica za izradu najfinijih sladoleda stekao je veliku popularnost i proširuje mrežu širom SAD. Kompanija se ponosi originalnim receptima za sladolede od šumskog voća, lavande i kruške.

Jeni’s Splendid Ice Creams, Ohio and Nashville

13) Eddie’s Sweet Shop, Nju Jork, USA

U ovoj radionici sve se radi po starim recepturama i sa starim alatom, naravno, ručno. Ako želite da vratite vreme nekoliko decenija u nazad, dobrodošli..

Eddie’s Sweet Shop, Forest Hills, N.Y

14) A.M. Scannapieco, Buenos Aires, Argentina

Čak 50 različitih ukusa sladoleda po starim italijanskim receptima, opstali su u srcu Argentine još od vremena konkvistadora. Prava atrakcija za sladokusce i turiste.

A.M. Scannapieco, Buenos Aires, ArgentinaA.M. Scannapieco, Buenos Aires, Argentina

15) Simmo’s Ice Creamery, Dunsborough, Australija

Dvadeset godina tradicije, 71 priznanje i 60 ukusa, od kojih su najtraženiji “Old English toffee” i “Mango-macadamia”.

Simmo’s Ice Creamery

Izvor: usatoday.com