Samoa Air je prva avio kompanija koja će cenu avio karata određivati ne samo po težini prtljaga, nego i po težini putnika – piše Guardian.co.uk.

Prilikom kupovine karata putnici su u obavezi da se izjasne o sopstvenoj težini i prilikom čekiranja na aerodromu se proverava istinitost podataka, slično kao težina prtljaga.

Državljanima Samoe je ova činjenica jako neprijatna, pošto su među 10 najgojaznijih država na svetu. 80 % stanovnika iznad 15 godina života ima problem sa težinom. Isto važi i za ciljne zemlje Samoa Air: Tonga, Kukova ostrva i Američka Samoa.

Po mišljenju generalnog direktora, Chrisa Langtona njihov način iskazivanja cena je najpravedniji i to je budućnost u letenju. Kao primer je naveo porodicu koje se jako iznenadila prilikom kupovine avio karte, pošto su mnogo manje platili zbog težine dece nego što to dosadašnji sistem pokazao.

Bio je već slučaj da su neke avio kompanije naplatile dve karte gojaznim putnicima, čak kod nekih kompanija postoji posebna tačka u pravilniku vezano za tu problematiku.

Naravno, da će ovo osetljivo pitanje uvek prouzrokovati razne diskusije…

Izvor: hvg.hu