Za veliku većinu, konzumiranje raznolike i egzotične hrane na putovanjima je najbolji deo samog putovanja. Ali, ipak, neku hranu i piće bi trebali uzeti sa velikim oprezom, posebno ako putujemo u zemlje koje nisu poznate po visokom stepenu higijene, jer postoji veliki rizik da pokupite neki virus ili bakteriju.

Koliki god gurmani bili, svako od nas bi trebao da pripazi šta stavlja u usta dok je na putovanju.

Kako biste smanjili rizik od bolesti, posebno  ako je vaša destinacija poznata kao zemlja u kojoj postoji veća mogućnost da je hrana ili voda zaražena nekim virusom, parazitom ili bakterijom, jako je bitno znati neke osnovne stvari.

U nastavku sledi nekoliko najbitnijih saveta koji vam mogu pomoći da putujete pametno i da se vaš željeni odmor, zbog zaražene ili loše hrane, ne pretvori u potpunu katastrofu.

1. Voda iz slavine

Zaražena voda jedna je od najčešćih uzroka bolesti širom sveta. Klice koje izazivaju proliv,  koleru i niz drugih bolesti dolaze upravo kroz hranu i vodu zagađenu ljudskim ili životinjskim izmetom.

Savet…
Informišite se unapred o destinaciji na koju putujete, proverite kakva je voda iz slavine i da li je uopšte za piće. Ako imalo sumnjate u njenu čistoću, onda pijte isključivo flaširanu vodu i sokove, a izbegavajte i pranje zuba s takvom vodom iz slavine.

2. Led

Slično kao i sa vodom iz slavine, neke bakterije mogu preživeti i u ledenom obliku. U zemljama sa problematičnom vodom, led konzumirajte samo, ako je napravljen od flaširane ili prokuvane vode.

Savet…
Ukoliko ne možete proveriti od čega je napravljen led, bolje je da ga preskočite. Ako vam se pije hladno piće, uzmite sok ili pivo u boci iz frižidera.

3. Hrana za koju postoji mogućnost da je pala na pod

Ako ste ljubitelj brze hrane, trebali biste dobro proceniti koji je lokal siguran za konzumaciju, a koji ne. Hrana koja padne i na sekundu na pod može biti zaražena na bezbroj načina.

Savet…
Kada postoji mogućnost da hrana često puta završi na podu ili na nekom drugom mestu, savet je svakako da izbegavate takve restorane brze hrane.

4. Hrana i pranje ruku

Pranje ruku jedan je od najsigurnijih načina sprečavanja širenja bolesti. No u mnogim zemljama navika da se ruke operu pre  nego se što se počne jesti baš i nije praksa. Iako sve više zemlja uvodi svest o tome kao o nečemu obaveznom, proći će još mnogo vremena da se ona potpuno i usvoji.

Savet…
Potražite restoran u kojem kuvari i konobari imaju čiste ruke. Ako o njihovoj higijeni ne možete zaključiti samo iz pogleda, pronađite ostale znakove koji idu u prilog tome – od sapuna u wc-u, čiste odeće pa sve do njihovog ponašanja.

5. Volite toplo jelo?

Sveže pripremljeno jelo je, možda i najbolji izbor jer ono nije prijatelj “bakterija”  i to je ono što biste uvek trebali tražiti od svog obroka, pogotova na putu.

Savet…

Nađite objekat za koji vam se čini da je u redu, naručite topli obrok i proverite jeste li ga zaista dobili u obliku kakav ste tražili ili je samo podgrejan.

6. Stajanje hrane na suncu

Kontrolisanje temperature ključan je faktor sigurnosti hrane koju konzumirate. Obično kuvana hrana (ako nije namenjena čuvanju u frižideru) ima rok trajanja oko dva sata za sigurnu konzumaciju, i ta vrednost pada ako je temperatura prostora u kojem stoji previsoka. To se posebno odnosi na hranu koja stoji na suncu, recimo na raznim štandovima ili ne rashladjenim vitrinama.

Savet…

Klonite se takve hrane koja je ostavljena da stoji na suncu, jer je ona sigurno leglo bakterija.

hrana

Izvor: Magazin net