Teretnjakom preko Južnog kineskog mora, poštanskim brodom duž Južnog Atlantika ili jedrenjakom kroz sante leda: ko voli avanturu, ima priliku da istražuje svet ovim neobičnim kruzerima.

Staze za klizanje, veštačke stene za penjanje i tobogani – moderni kruzeri nude svojim gostima više programa nego većina zabavnih parkova. Kome su dosadna masovna putovanja na “plutajućim hotelskim kompleksima”, ne znači da treba da se odrekne krstarenja. Određeni kruzeri nude jedinstvenu avanturu, a mi predstavljamo neke od najinteresantnijih.

“Sv. Helena” – je poslednji poštanski brod na svetu koji plovi. Plovi pod britanskom zastavom i povezuje atlanska ostrva Sv. Helena i Ascension sa Kejptaunom i ujedno predstavlja jedinu vezu ovih ostrva sa kopnom. No, ovaj brod ima i drugačiju namenu –  istovremeno je i kruzer na kojem putnici mogu da osete posebnu atmosferu, a nudi se i poseban program.

Das Postschiff „St. Helena“

“Polarna svetlost” – jedrenjakom kroz sante leda

Za vožnju malim, restauriranim jedrenjakom, koji datira još iz 1910. godine, po vodama Arktika, potrebno je ipak malo više avanturističkog duha. Na jedrenjaku dugom 46 metara, pomoć putnika se obavezno očekuje: od pakovanja prilikom ukrcavanja do noćne straže na mostu. Posebno su uzbudljiva krstarenja na kojima brod pokušava da napravi krug oko ledenog brega. To ne uspeva uvek, no putnicima ostaje osećaj netaknute prirode i jedinstven pogled na polarne medvede.

„Noorderlicht“

“David B” – rustična ekspedicija Aljaskom

Najmanji brod za ekspedicije na Aljasci – sagrađen 1929. godine i restauriran sa puno ljubavi. Brod je dugačak samo 20 m, a širok 4,80m. Unutrašnjost se greje na tradicionalan način: pomoću peći na drva; telefonske veze tokom krstarenja su retke, a internet je misaona imenica – idealno da se isključite i opustite.

Das Expeditionsschiff „David B

“Aranui 3” – francuska Polinezija teretnjakom

Teretnjak “Aranui 3” obećava putovanje iz snova od Tahitija do Markiških ostrva. Tokom 14-dnevne plovidbe radi snabdevanja ostrva u Južnom kineskom moru, ovaj teretnjak ujedno prevozi i putnike kojima se ovo nudi kao svojevrsno krstarenje. Plovi se 1500 km uz spektakularna i udaljena ostrva Francuske Polinezije. Brod nudi oko 200 mesta za putnike, a plovi pod francuskom zastavom.

„Aranui 3“

Izvor: focus.de