Nove tehnologije proizvode “xbox” generaciju frustrirane dece

Park Resorts je jedan od vodećih lanaca porodičnih odmarališta u Velikoj Britaniji. Nedavno je ova kompanija, u saradnji sa timom psihologa, pokrenula veoma zanimljivo i nadasve korisno eksperimentalno istraživanje.

Eksperiment se bazirao na praćenju ponašanja dece nakon što su tokom odmora u ovim letovalištima bila u prilici da neograničeno koriste elektronske uređaje za zabavu i nakon što im je to zadovoljstvo bilo uskraćeno, u korist raznih aktivnosti na otvorenom.

Rezultati istraživanja za većinu roditelja neće biti iznenađenje. Kod više od 87% dece obuhvaćene eksperimentom, koja su vreme provodila napolju, primećene su vidne razlike u ponašanju. Deca su bila srećnija, koncentrisanija i puna energije kada nisu u kontaktu sa konzolama, lap topovima, smartfonima i tabletima. Nakon igre na otvorenom sa drugom decom i kreativnih radionica, 90% mališana je bilo mnogo bolje raspoloženo, imali su bolju i otvoreniju komunikaciju, ali i bolji apetit.

Jedan od organizatora ovog projekta, klinički psiholog dr Linda Blair, izjavila je da većina njenih pacijenata sa poremećajem pažnje i emocionalnim poteškoćama upravo spadaju u grupu dece i adolescenata koji su u svakodnevnom, višečasovnom kontaktu sa različitim vrstama elektronskih uređaja. Nasuprot njima, deca koja provode vreme na otvorenom, imaju priliku da kroz razne vidove fizičke aktivnosti stimulišu lučenje hormona sreće-endorfina, serotonina i dopamina.

Istraživanje u Park Resort-u je utvrdilo sa 60% posmatrane dece provodi u proseku maksimalno jedan sat dnevno igrajući igrice, što bi po mišljenju lekara bila gornja granica preporučenog. Preostalih 40% dece provodi sa gedžetima više vremena i potencijalne su žrtve njihovih loših uticaja.

Prema mišljenju stručnjaka, kada krenete sa decom na odmor:

– Dajte prednost aktivnostima na otvorenom. Unapred osmislite plan dnevnih aktivnosti za celu porodicu. Iznajmite bicikle, uplatite neki izlet, idite na kuglanje…

– Budite u “retro” fazonu, ponesite nekoliko društvenih igara i okupite se oko stola nakon obroka ili pre spavanja

– Ukoliko postoji, uklonite TV aparat iz sobe u kojoj će spavati vaša deca. Na njegovo mesto stavite blokove za crtanje, olovke, flomastere…

– Podržite njihove talente, ako vole da pevaju, igrajte karaoke, pustite im muziku za ples, igrajte pantomime ili šah..

– Ukoliko imaju smartfone, isključite Wi Fi. Ako je to nemoguće, dogovorite se da telefoni barem u toku dana ostaju u sobi. Na plaži i u šetnji im neće biti neophodni.

– Ponesite običan foto aparat. Tako ćete imati izgovor za telefone sa kamerama koji čekaju u sobi

– Podržavajte ih u sklapanju prijateljstava sa ostalom decom u hotelu

– Obratite im pažnju na razlike u raspoloženju na odmoru i kod kuće. Tako će i sami uvideti da je vaš “režim” imao smisla.

Izvor: Bookiraj com / breakingtravelnews.com