Verovatno mislite da se najprometniji aerodrom na svetu nalazi u Nju Jorku, Londonu ili Pekingu, ali ne, on se zapravo nalazi u Atlanti, i taj epitet čuva još od 1998. godine!

Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport je matična luka jedne od najvećih aviokompanija na svetu, Delata Air Lines-a. On godišnje opsluži oko 93 miliona putnika i na njemu se obavi najveći broj poletanja i sletanja u svetu, čak i do milion godišnje.

Na drugom mestu, sa oko 900 000 poletanja i sletanja, je aerodrom u Čikagu, koji je po broju putnika (70 miliona) i matičnim kompanijom United Airlines, na trećem mestu.

Drugi po broju putnika je Beijing Capital International Airport u Pekingu (77,4 miliona), a četvrti je Londonski Heathrow, sa 69.4 milliona.

Sa aerodroma u Atlanti svakodnevno poleću avioni ka 225 destinacija, u 51 državi, sa 250 000 putnika, većinom kompanije Delta.

U čemu je zapravo stvar?

Atalnta se nalazi na oko dva sata leta od 80% svih naseljenih područja SAD-a, tako da je ona idealno mesto za većinu konekcija, kako na domaćim, tako i na internacionalnim rutama. Ovo je jedini aerodrom u gradu, pa se putnici i letovi ne rasipaju na više aerodroma, kao što je to slučaj u većim gradovima, na primer Nju Jorku.

I sam grad ima mnogo toga da ponudi. Proglašen je sedmim gradom u državi po broju poslovnih turista, što ne čudi, s obzirom da je tu dom Koka-Kole, CNN-a, Home Depot-a i Delta air Lines-a. U njemu se nalazi i najveći akvarijum na svetu, u kom živi najveća akvarijumska riba na svetu i još 120 000 drugih vodenih životinja, za koje je nepohodno obezbediti čak 8 miliona galona vode.

Ukoliko nekada budete presedali na ovom aerodromu, na raspolaganju će vam biti mnogo opcija za ispunjavanje vremena dok čekate sledeći let. Neke od njih su i izanjmljivanje soba popularnih pod nazivom “Minute Suites”, na sat ili celu noć, i večera u čuvenom restoranu  “One Flew South”.

atl

Izvor: bbc com