Osnovna uloga muzeja je da predstave prošlost, kulturu ili prirodu, ali su neki od njih toliko neobični, da više služe za zabavu nego u edukativne svrhe.

Po mišljenju portala Tourism-review.com, slede najneobičniji na svetu:

Muzej toaleta, Nju Delhi, Indija

Museum of Toilets

Muzej je posvećen predstavljanju kulture toaleta kroz vekove. Od najstarijih primeraka iz različitih delova sveta i različitih civilizacija, do najmodernijih, potpuno digitalizovanih primeraka. Posetiocima su na raspolaganju i rezultati obimnih istraživanja ovog, složićete se, veoma važnog fenomena.

Muzej džinovskih cipela, Sijetl, SAD

Giant Shoe Museum

Ovaj nesvakidašnji muzej u Sijetlu sadrži najveću kolekciju predimenzioniranih komada obuće na svetu. Kuriozitet ovog mesta je da muzej nudi novačanu nagradu u iznosu od 1000usd za svaku važnu informaciju o “misterioznom” paru cipela, čije poreklo još nije poznato.

Vašingtonski muzej banana, Auburn, SAD

The Washington Banana Museum

Ovaj muzej je idealno mesto za sve one kojima su klasični muzeji dosadili. Muzej je posvećen istraživanju istorije uzgoja banana, još od vremena kada su ih ljudi jeli ne ljušteći koru, do danas.

Muzej cigala, Maizuru, Japan

World Brick Museum

Iako nije jedini na svetu posvećen ovoj temi, muzej u Maizuruu je potpuno drugačiji. Osim postavke najrazličitijih oblika, boja i sastava, posetioci dobijaju zanimljive informacije o tajnama različitih materijala za izradu.

Britanski muzej kosilica, Lancashire, UK

British Lawnmower Museum

Ako se prisetimo prizora savršenih engleskih travnjaka, ne čudi nas zašto je ovaj muzej osnovan baš u ovoj zemlji. Na ovom mestu se mogu pronaći svi detalji vezani za prvu kosilicu na svetu, napravljene od strane Edvina Badinga, 1830. godine.

Muzej bodljikavih žica, McLean, USA

Devil's Rope Museum

Muzej je posvećen istorijatu izrade bodljikavih žica, i svemu što ima veze za dizajniranjem i procesom proizvodnje.

Muzej loše umetnosti, Somervil, USA

Bad Art Museum

Muzej je fokusiran na promašaje u umetnosti, pretežno u slikarstvu. Poenta je u tome da slikari zapravo nisu imali nameru da se njihova remek-dela pronađu u ovoj muzejskoj kolekciji, ali je publika ipak dala konačnu ocenu. Muzej se, inače, nalazi u sklopu Somervilskog pozorišta.

Muzej parazita Meguro, Tokio, Japan

Meguro Parasite Museum

Sve odgovore koje ste želeli da znate o parazitima, pronaći ćete ovde, uključujući i zanimljivosti vezane za epidemije i načine njihovog zaustavljanja.

Muzej sumljivih medicinskih instrumenata, St. Paul,Minesota, USA

The Museum of Questionable Medical Devices

Muzej u sklopu naučnog instituta u Minesoti, sadrži svaki oblik medicinskih instrumenata na koje možete pomisliti. Zapravo, radi se o prototipima instrumenata i pomagala koji su korišćeni u razvoju savremene medicine. Kao što verovatno predpostavljate, mnogi od njih su veoma brzo izbačeni iz upotrebe.

Izvor: tourism-review