Svetlucava konstrukcija koja podseća na svemirski brod, sa telom koje lebdi iznad vode, zapravo je futuristički projekat najvećeg podvodnog hotela do sada izgrađenog u svetu.

Po projektu koji je pre nekoliko dana usvojen od strane Ministarstva turizma Maldiva, luksuzni muliti milionski projekat nazvan Water Discus Hotel, će biti postavljen nadomak udaljenog tropskog ostrva Kuredhivaru, u Maldivskom arhipelagu.

Novinari ovaj podvig vredan 50 miliona dolara upoređuju sa susretom Star Trek-a i podvodnog sveta Žaka Kustoa, a ideja je zapravo potekla iz poljske kompanije “Deep Ocean Technology”, podržane od strane Švajcarskih investitora. Mnoge ovo podseća na scenario iz filmova o Džemsu Bondu, a glavni dizajner, Pawel Podwojewski, kaže da je i on veliki fan tog serijala i da je lako moguće da je odatle potekla inspiracija.

Hotel će imati dve centralne prostorije oblika diska, jednu na samom dnu i drugu izdignutu sedam metara iznad površine okeana, sa luksuznim restoranom i spa centrom. Podvodni disk je staklenim tunelima povezan sa 21 ništa manje luksuznom sobom, i sve to na 30 metara ispod morske površine.

Cela konstrukcija može da zaroni duboko u okean, a oni koji žele da “prošetaju” morskim dnom, mogu to da urade direktno iz hotela, koristeći posebnu komoru za dekompresiju, a na raspolaganju im je i mala podmornica za tri osobe.

Svaki disk poseduje sopsvene komore za vodu, koje se u slučaju opasnosti mogu brzo isprazniti i disk bi, kao balon potisnut vazduhom, odmah isplovio na površinu, nezaviseći od napajanja električnom energijom.

Projektom je predviđen minimalan uticaj na postojeće osetljive koralne grebene, ali i postavljanje novih “plantaža” korala u blizini hotela, kako bi se njihov broj povećao i upotpunio pogled iz soba.

Ujedinjeni Arapski Emirati bi mogli biti sledeća destinacija za ovakav high-tech hotel, obzirom da je jedna građevinska kuća iz Dubaija takođe u pregovorima za izgradnju slične nadrealne konstrukcije.

Izvor: travelandtourworld com