Ukoliko ste avanturističkog duha, a još niste probali rafting, gledajte da ne propustite prvu sledeću priliku za to. U našim krajevima postoji veliki broj reka koje nude više nego dovoljno uzbuđenja za početnike i rekreativce, a kada se potpuno zaljubite u ovaj sport, verovatno ćete poželeti da posetite neku od destinacija sa spiska koji sledi.

Prema ocenama novinara National Geographic-a, pred vama je lista 10 najboljih rafting destinacija na svetu:

1. Reke Alsek i Tatshenshini, Aljaska/Kanada

Osim nezaboravnog raftinga na ledenim vodama, usred tundri na granici Aljaske i Kanade, ovde možete posmatrati grizlije i irvase kako hvataju losose ili grickaju sveže borovnice.

Reke Alsek i Tatshenshini, Aljaska/Kanada

www.wildernessriver.com

2. Magpie River, Kanada

Do udaljenog jezera Magpie u istočnom Kvebeku, može se stići samo hidroavionom. Organizovane ture obično traju osam dana, a rafting avantura počinje sa prvim brzacima istoimene reke Magpie.  Brzaci se povećavaju postepeno, sve do onih najizazovnijih, 5. klase, nizvodno od Magpie vodopada. Kampovi se postavljaju na rečnim ostrvcima, a ukoliko dođete u pravo doba godine, možete uživati i u spektakularnim prizorima Aurore borealis (polarna svetlost).

Magpie River, Kanada

www.Earthriver.com

3. Middle Fork, Salmon River, Ajdaho, SAD

Ovo je jedna od najpopularnijih rafting destinacija na svetu. Reka Lososa nudi brzake 4. klase, okružene fantastičnim planinskim pejsažima. Ovaj region je inače najveća neurbanizovana oblast unutar SAD (izuzev Aljaske), u kojoj nisu retki susreti turista sa medvedima koji preplivavaju reku u pratnji mladunaca.

Middle Fork, Salmon River, Ajdaho, SAD

www.ioga.org

4. Río Upano, Ekvador

U sred prašuma zapadne Amazonije, nalazi se udaljeni grad Macas. Odatle počinje avantura koja se ne zaboravlja. Od blažih padova do uzburkanih delova u uskim klancima, tempo raftinga kulminiraće u klisuri Namangosa, sa brzacima 4. klase. Ovde se vodopadi obrušavaju u reku doslovno iznad vaše glave, i to sa obe strane uskog rečnog korita.

Río Upano, Ekvador

www.rowinternational.com

5. Reka Futaleufú, Čile

Iz ledničkih jezera sa vrhova Anda u Patagoniji, izviru kristalno čiste  vode reke Futaleufú, koje nude priliku za nezaboravan rafting u planinskom ambijentu. Brzaci su u nekim delovima reke pristupačni i početnicima, mada u daljem toku slede i oni 5. klase, koji su izazov čak i za najiskusnije.

Reka Futaleufú, Čile

www.aquamotion.cl

6. North Johnstone River, Australija

Daleki tropski sever Queensland-a nudi brzake 4. i 5. klase, među vulkanskim stenama i prašumama Nacionalnog parka Palmerston. Tokom noći, možete posmatrati svetlucanje fluorescentnih gljiva koje se presijavaju na stenama, ili ples svitaca u pomrčini prašume. Vrhunac doživljaja za većinu turista predstavlja vožnja helikopterom do starta spusta, koji je dostupan samo iz vazduha.

Reka Futaleufú, Čile

www.raft.com.au

7. Reka Sun Kosi, Nepal

Uz samu granicu sa Tibetom, u blizini Krova sveta, teče reka Sun Kosi, koja nudi uživanje u Himalajskim pejsažima i brzacima 5. klase. Tura se završava usred tropske šume, gde majmuni skaču po drveću iznad reke, pa se često događa i da se pridruže turistima u čamcu.

Reka Sun Kosi, Nepal

www.welcomenepal.com

8. Reka Çoruh, Turska

Çoruh je jedna od najbržih reka na svetu. Ona proseca planinski venac Kacakar na krajnjem severoistoku Turske. Pored nezaboravne divlje vožnje, ovde ćete sresti medvede, planinske koze, divlje svinje, ali i arheološke ostatke metropola Vizantijskog carstva.

 Reka Çoruh, Turska

www.waterbynature.com

9. Reka Noce, Italy

Hranjena snegom sa Alpa, Noce se obrušava kroz Dolomite u severnoj Italiji, ka Sunčanoj dolini (Val di Sole). Reka Noce nudi najuzbudljivije rafting iskustvo u Evropi, uključujući seriju brzaka 5. klase, tokom prolaska kroz klance Mostizzolo-a.

Reka Noce, Italy

www.extremewaves.it

10. Zambezi River, Zimbabwe/Zambia

Klisura Batoka, gde Zambezi doslovno ključa, sa 23 brzaka u ukupnoj dužini od 24km, nizvodno od Viktorijinih vodopada, je bez premca najbolje mesto za profesionalni rafting na afričkom kontinentu.

Zambezi River, Zimbabwe/Zambia

www.zimbabwetourism.co.zw

Izvor: travel nationalgeographic com