Kristalno plava boja vode, bele peščane plaže i šareni koralni grebeni – upravo ove odlike čine ostrva kao što su Maldivi, Sejšeli i Zanzibar tako atraktivnim za odmor. No, zagađenje i klimatske promene loše utiču na ove osetljive ekosisteme – bezobzirni turizam takođe.

Da bi sačuvali lepotu ostrva na kojima se nalaze, sve više hotela počinje da posluje po principu održivosti. To ne znači da samo zahtevaju od gostiju da budi štedljivi sa vodom i da ne menjaju peškire i posteljinu svaki dan. Naprotiv, oni ulažu mnogo više napora: koriste obnovljive izvore energije, recikliraju smeće, prerađuju kišnicu u pijaću vodu, koriste proizvode lokalnog stanovništva i investiraju u projekte zaštite životne sredine.

Predstavljamo vam najlepša ostrvska odmarališta koja se trude da razmaze svoje goste, a da pri tome ne naruše eko ravnotežu.

1. Zanzibar: Hotel Chumbe Island Lodge

Sedam kućica, koje zbog šiljatih krovova izgledaju kao školjke, savršeno se uklapaju u okolinu. Izgrađene su isključivo od prirodnih materijala (drvo i plamino lišće), pijaća voda se dobija od kišnice, a imaju i sopstevnu proizvodnju struje. I ne samo: sve do poslednjeg detalja je podređeno principu održivosti, pa se koriste i šamponi i sapuni od biorazgradivih sastojaka.

„Chumbe Island Lodge“ auf Sansibar

2. Vijetnam: Hotel Six Senses Con Dao

Hotel sa 6 zvezdica „Con Dao“ na istoimenom ostrvu na jugu Vijetnama nalazi se u jednom nacionalnom parku. Upravo zbog ovog položaja hotel je dobio brojna priznanja: turistički magazin “Condé Nast Traveller” uvrstio ga je na listu najpoželjnijih hotela na svetu. Kompleks od 50 vila izgrađen je od drveta i ima odličan sistem ventilacije, te se ne koriste klime. Zbog ovoga, i još mnogo čega, odmaralište je dobilo priznanje “Green-Globe-21” za održivi turizam.

„Six Senses Con Dao“ in Vietnam

3. Maldivi: Kurumba Maldives Resort

Odmaralište sa 5 zvezdica „Kurumba Maldives Resort“ ima autonomni sistem na ostrvu: proizvodnja struje, prikupljanje kišnice, uklanjanje otpada – i to sve bez pomoći sa kopna. Još jedan doprinos očuvanju životne sredini je i činjenica da gosti do ostrva ne dolaze gliserom ili avionom nego običnim čamcima. To ipak ne znači da se ovde gosti odriču luksuza, naprotiv.

„Kurumba Resort“ auf den Malediven

4. Bora Bora: Intercontinental Bora Bora Resort

Posmatrana iz vazduha, Bora Bora se čini kao koktel od zelene, azurno plave i bele boje. Da bi sačuvali idilu ostrva, mnogi hoteli koriste inovativne tehnologije – kao npr. „Intercontinental Bora Bora Resort“. U ovom odmaralištu se ne vodi računa samo o redukciji potrošnje električne energije i vode, nego se ulažu i veliki napori u razvoj lokalnih zajednica. Namirnice se kupuju isključivo od lokalnog stanovništva i lokalnih ribara, te je zbog toga hotelski menadžment dobio priznanje „EarthCheck Zertifikat” za 2012. godinu.

„Intercontinental Bora Bora“

5. Sejšeli: Hotel North Island

Hotel „North Island“ na Sejšelima ubraja se među najluksuznije eko hotele, a u njegovim čarima ima priliku da uživa samo tridesetoro gostiju, i to po ceni od 2115 eura za noć. No, gosti na ovaj način investiraju u eko projekte na ostrvu: deo dobiti se daje za očuvanje ugroženih životinjskih vrsta na ostrvu, kao što su npr. velike morske kornjače.

„Hotel North Island“

6. Maldivi: Soneva Fushi by Six Senses

Odmaralište „Soneva Fushi by Six Senses“ u atolu Baa na Maldivima postoji već 16 godina i važi za “majku” svih eko odmarališta. “Vratimo se prirodi” – moto je ovog odmarališta, tako da gosti mogu da zaborave ne samo na automobile, nego i na obuću. Gosti se kreću po ostrvu isključivo biciklom, a od obuće se opraštaju još u čamcu u kojem stižu do ostrva.

„Soneva Fushi by Six Senses“ auf den Maledive

7. Fidži: Hotel Castaway Island Resort

Mangrova šuma, tropska kišna šuma i savane: ostrvo Fidži nudi širok spektar prirodnih lepota. Izolovanost ostrva je doprinela stvaranju jedinstvenog biljnog i životinjskog sveta, kako na kopnu tako i pod vodom. Da bi se ovo sačuvalo, hotel

„Castaway Island Resort“ pridržava se strogih eko standarda. 66 bungalova je izgrađeno od prirodnih materijala (bambus, kamen, kokosova vlakna), raspolažu sistemom za preradu kišnice, a kuhinja je na bazi lokalnih proizvoda.

„Castaway Island Resort“

8. Sv. Lucija: Fond Doux Holiday Plantation

Lepa Helena među Antilima: tako se naziva karipsko ostrvo Sv. Lucija i njeni stanovnici se veoma trude da ostrvo ostane čisto i lepo kao što ime ove boginje i obećava. Hotel „Fond Doux Holiday Plantation“ nalazi se na nekadašnjoj kakao plantaži iz vremena kada je ostrvo bilo deo francuske kolonije. Hotel ulaže velike napore u očuvanje tamošnje faune, a nudi i vrlo interesantne ekskurzije za ornitologe iz hobija na kojima imaju mogućnost da upoznaju jedinstven svet ptica.

„Fond Doux Holiday Plantation“ auf St. Lucia

Izvor: focusonline