Ukidanje “papirne” administracije hotelima može doneti uštedu u vremenu i do 19%, pokazalo je istraživanje pod nazivom „eDocAssistant: The hotel run without paper,“ sprovedeno u tri hotelska lanca u Španiji.

Novi softver namenjen hotelskoj administraciji, nazvan eDocAssistant, automatizuje procese unosa i skladištenja podataka vezanih za hotelsko poslovanje (rezervacije, računi i ostala dokumenta), uniformiše njihove formate, raspoređuje ih i skladišti, distribuira po potrebi, a pre svega ne zahteva štampanje. Na ovaj način se drastično umanjuju troškovi i skraćuje vreme koje je do sada bilo neophodno za ove operacije.

Prema istraživanju sprovedenom u periodu od januara do maja ove godine, u tri španska hotelska lanca, inovacija se pokazala kao vrlo efikasna. Zaposleni na recepciji, u prodaji i u administraciji, sada mogu posvetiti svoje vreme i znanje drugim, profitabilnijim aktivnostima i direktnoj komunikaciji sa klijentima.

Najveća prednost ove inovacije je povećanje produktivnosti, redukcija troškova, posebno u pogledu papira, što je direktno povezano i sa ekološkim principima ka kojima moderni hoteli streme. Ušteđeno je 40 000 listova papira za godinu dana, pa su hoteli istovremeno sačuvali i do 4.000$ na ime papira, tonera za štampače, mastila, fascikli i dr.

EDocAssistant softver, razvijen u Španiji, generiše i obrađuje svu dokumentaciju koja pristiže iz različitih izvora u različitim formatima. Zaposleni su uspeli da uštede oko 6000 sati, što bi se moglo uporediti sa iznosom od oko 113.000 eur na godišnjem nivou. Istovremeno, zadovoljstvo gostiju se povećalo, kvalitet komunikacije među sektorima se poboljšao, jer je isključena mogućnost ljudske greške i drugih “šumova” u prenošenju informacija.

Izvor: tourism-review com