Najposećenije terme evropskog kontinenta su terme Erding u okolini Minhena sa 1,5 miliona posetilaca godišnje. Pri tome, većina gostiju ne dolazi samo zbog velike spa ponude, nego upravo zbog akcije i uzbuđenja koje nude ovi vodeni tobogani.

Sa 20 različitih tobogana ukupne dužine 1700 m, terme Erding predstavljaju najveću „Meku vodenuh tobogana” u Evropi, uključujući i najduži tobogan kontinenta – „Magic Eye“ sa 356 m.  Ipak, svetski rekord drži tobogan u akva parku „Splashin Safari“ u Indijani sa dužinom od 537 m.

U Evropi postoji zaista mnogo akva parkova, od toga skoro dve trećine u Nemačkoj. No, jedan vrlo poseban nalazi se u Austriji: 2010. godine otvoren je tobogan „L2“ u „Wörgler Wasserwelten“ koji važi za najekstremniji tobogan na svetu. I zaista, oni slabog srca nemaju ovde šta da traže: vožnja počinje sa visine od 25 m iz tkz. „rakete“, potom sledi slobodan pad od 14 m, a onda se brzinom od 65 km/h uleće u oba lupinga, pri čemu telo dva puta nadjačava silu gravitacije.

Vodenih tobogana ima svuda: od Nemačke preko Italije (za mnoge turiste sinonim za „zemlju akva parkova“ na Jadranu) i Francuske, Španije i Kanarskih ostrva pa sve do Brazila. Ipak, akva park koji se najbrže razvija nalazi se u pustinji – u Dubaiju. „Wild Wadi Water Park” prostire se na 12 ha, ima 30 tobogana ukupne dužine od preko 2 km i nudi zabavu za sve uzraste: od klasičnih tobogana pa sve do surfovanja na talasu visine 3 m. Ovaj akva park u Dubaiju je vruća tema, budući da se u blizini u okviru hotela „Atlantis The Palm“ nalazi još jedan ogroman akva park koji pored reke od 2,3 km sa brzacima nudi i vožnju staklenim tunelom kroz bazene sa ajkulama.

Ono što je do sada nedostajalo je jedinstvena ponuda ovakve zabave. Međutim, i to počinje polako da se menja: jedan nemački organizator putavanja uveo je od prošle godine u svoju ponudu i katalog vodenih tobogana. U ovom katalogu mogu se naći gigantski akva parkovi i 38 hotela koji imaju jednu zajedničku stvar – veliku ponudu u pogledu vodenih tobogana. Destinacije na kojima su se hotelijeri rano specijalizovali u ovoj oblasti su pre svega Turska, Tunis, Maroko i Ujedinjeni Arapski Emirati, te je, shodono tome, njihova ponuda najveća i najraznovrsnija.

Izvor i foto: focusonline