Nakon velikih nacionalnih avio kompanija poput američke Delte, British Airways-a ili Air France-a koji su svetskim aerodromima domiinirali pre nekoliko desetina godina, danas, ipak, vazdušnim prostorom vladaju neke nove.

Iako većina putnika za njih donedavno nije znala, reč je o kompanijama koje neprestano ulažu u nove avione, osoblje, a pogotovo u  kvalitet svojih usluga, dok im „stara“ konkurencija iz dana u dan sve više slabi.

U daljem tekstu možete pročitati koje se sve to avio kompanije trenutno mogu pohvaliti najboljom uslugom, integracijom novih tehnologija, ali i najprivlačnijom flotom i kabinskim osobljem.

Korean Air

Ovu kompaniju mnogi hvale upravo zbog usluge tokom leta u vrlo kvalitetnim avionima. U Korean Air-u je tokom leta besplatno baš sve – od odlične hrane i neograničene količine pića pa sve do jastuka i slušalica koje će vam doneti lepe stjuardese. Devojke su pritom odevene u dizajnerske uniforme koje je osmislio Gianfranco Ferre.

Etihad Airways

Etihad je verovatno jedan od najsportskijih avioprevoznika. Kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sponsoriše fudbalski klub Manchester City, Abu Dhabi Grand Prix, prvenstvo Abu Dhabija u golfu i britanski ragbi „premiership“. Zato u njihovim avionima možete uživati u nizu sportskih priredbi na ekranima od gotovo 60 centimetara. Tu su i prostrana „fletbed“ sedišta na kojima se mogu ispružiti i košarkaši.

Air Canada

Ova kompanija ima jednu od najmlađih flota na svetu koju je za duže letove dodatno pojačala avionima Boeing 787, poznatima i kao Dreamliner. Američki novinari cinično dodaju da Air Canada, iako je smeštena u Severnoj Americi, ne gaji tradiciju neljubaznih stjuardesa, ističući da Kanađanke nisu genetski programirane da budu nepristojne. Možda je i zbog toga Air Canada više puta nagrađivana kao najbolji avio prevoznik u Severnoj Americi.

Turkish Airlines

Verovatno je svima poznato da je Turkish Airlines već treću godinu zaredom izabran za najboljeg avioprevoznika u Evropi, čime je s trona definitivno svrgnuo razvikane Lufthansu i Swiss Air. Osim što je po izboru agencije Skytrax i glasovima iz 160 zemalja izabran za najbolji u Evropi, Turkish se našao i među deset najboljih na svetu, verovatno i zbog toga što pokušava pomiriti interese putnika iz svih delova sveta. Tako, na primer, u obroku možete uživati uz zabavni sistem na touchscreen ekranu ili učiti turski na putu do Istanbula.

Virgin America

Američka low-cost kompanija koju poseduje osnivač Virgina Recordsa, britanac sir Richard Branson, od konkurencije se razlikuje jer svojim putnicima nudi mnogo više. Iako su low-cost kompanije poznate da dodatno naplaćuju sve osim samog leta, Virgin u ceni karte ima hranu, slušalice, jastuk, kožna sedišta i satelitsku TV. Treba još napomenuti da su u Bransonovoj avio kompaniji stjuardese među najlepšima u branši.

Cathay Pacific Airways

S obzirom da kvalitet leta često može odrediti osoba koja sedi ispred vas, Cathay Pacific je upregnuo svoje inženjere. Oni su dizajnirali udobnija sedišta, ekonomske klase na kojima se možete ispružiti bez naginjanja naslona unazad i smanjivanja prostora za noge osobi iza vas.

Emirates

Najveći prevoznik na Bliskom istoku može se pohvaliti ogromnom kolekcijom najnovijih aviona. Kada je kao najveći na svetu Airbus izbacio model A380 Emirates ih je naručio 90. No potom je usledila i nova porudžbina Boeinga 777 kako bi njihovu brojku povećali na 185. U oba slučaja reč je o najvećoj floti tih vrsta aviona na svetu. Luksuz tokom Emiratesovih letova opisuje podatak da se u njihovim avionima možete čak i istuširati.

Singapore Airlines

Reč  je o kompaniji s dugom tradicijom koja je prošle godine prevezla više od 18 miliona putnika. Ljubazne stjuardese će vas poslužiti bilo da letite u ekonomskoj ili biznis klasi, a ako imate novca za let u prvoj klasi, čak će vam namestiti i krevet. Njihova prosečna starost u ovoj kompaniji je 24 godine, a ugovori su im ograničeni na svega pet godina.

Air New Zeland

Često se može čuti da se kvalitet u gotovo svim segmentima seli na istok, a može li išta biti istočnije od Novog Zelanda. Putnici u ekonomskoj klasi na letovima Air New Zelanda dobiće isti touchscreen kao putnici u prvoj klasi. Takođe, posebno dizajnirana ‘skycouch’ sedišta putnicima omogućuju dodatan komfor na dužem letu.

Qatar Airways

Najmlađa i najraskošnija svetska flota po mnogima je najbolja na svijetu, a s razlogom se hvali uslugom s pet zvezdica. S Qatar Airwaysom moguće je na više od stotinu odredišta širom sveta. Skoro svi Qatarovi avioni mlađi su od četiri godine, a svakog meseca se naručuju novi.

SONY DSC

Izvor: t portal