Nacionalni avio prevoznik Severne Koreje, Air Koryo, najlošije je rangirana kompanija na internet portalu Skytrax, u konkurenciji 681 svetske aviokompanije, i ima samo jednu zvezdicu za kvalitet uluge.

Ova državna kompanija nedavno je pustila u rad i dvojezični veb sajt (www.airkoryo.com.kp) pomoću kojeg bi potencijalni putnici “brže, lakše i pouzdanije” rezervisali svoje karte.

Na tom sajtu su na raspolaganju tri rute: Pjongjang-Šengjang, Pjongjang-Peking i Pjongjang-Vladivostok. Međutim, pokušaji jednog novinara da ispita kvalitet sajta i izvrši rezervaciju karte u jednom pravcu za jednu od pomenutih relacija, završila se neuspešno. Sistem je iznova i iznova davao odgovor: “Ne možemo ponuditi letove za traženu relaciju, molimo vas promenite je i pokušajte ponovo”. Da ovo nije bio usamljen slučaj, govore i komentari na sajtu britanskog dnevnika “Telegraf”, na kom su i drugi korisnici prijavljivali poteškoće u radu pomenutog sajta.

Air Koryo posedije 30 letelica, većinom ruske proizvodnje, od kojih neki datiraju još iz sovjetskog perioda. Kompanija saobraća do 14 aerodroma u 6 država, a karta u biznis klasi od Pjongjanga do Pekinga staje oko 374 dolara.

Izvor: travel cnn