Rečenica „dokle se neću popeti“ je bila moto genijalnog Nikole Fukea, ministra finansija francuskog kralja Luja XIV. Meni se sviđa zbog upotrebljene negacije za izražavanje velike ambicije koju je imao ovaj čovek.

Da je živeo u današnje vreme verovatno bi mu deviza bila: Sky is the limit. Inače, o Nikoli Fukeu možete više da pročitate u napetoj knjizi „Imprimatur“ autora Rite Monaldi i Frančeska Sortija a ja ću da pređem na temu ovog teksta a ona bi bila gde sve možete da se popnete u Parizu da biste gledali grad sa visine. Spadam u one koji obavezno pri poseti nekom gradu vole da se uspentraju i posmatraju grad iz druge perspektive. To radim obično onda kada ga već upoznam sa asfalta pa mogu da uporedim kako ono što sam doživela „dole“ izgleda „odgore“. A u Parizu ima puno toga pa evo malog pregleda.

Autumn in Paris

Na prvo mesto stavljam Trijumfalnu kapiju. Za mene najlepši pogled na dostojanstvene avenije koje se ulivaju u trg Šarl de Gol. Visina 50m, penjanje isključivo stepeništem, ulaz 8,00 eur a za mlađe od 17g besplatan, nikad se ne čeka duže od 10-ak minuta. Idealan za one koji imaju strah od visine i skupih ulaznica jer je ovaj pogled mnogo pitomiji i jeftiniji od pogleda sa Ajfelovog Tornja koji je sa svojih 300m za mnoge zastrašujuće visok ali prosto nas sve mami uprkos gužvi na ulazu i pozamašnim cenama. Liftom do vrha za 14,00 eur, do drugog sprata za 8,50 eur, čak i za one koji idu peške do prvog sprata plaća se 5,00 eur. Gistav Ajfel koga su toliko kritikovali kada je kula završena bio bi verovatno ponosan na današnji prihod od svog dela. I tada je znao da kaze: „Kao da ništa drugo nisam napravio…“ a i danas se malo spominje po svojim drugim konstrukcijama, velikom broju mostova ili npr. Kipu Slobode u Njujorku ili Zapadnoj Železničkoj stanici u Budimpešti.

PAris

Divan pogled na najstariji deo grada je sa katedrale Notr Dam ali samo za one koji su u veoma dobroj fizičkoj formi i koje neće uplašiti 387 stepenika koje treba preći do vrha kule koji se nalazi na 69m iznad zemlje. Ali zato s vrha ne samo da možete da uživate u divnom pogledu na Senu, ostrva Site i Sv. Luj nego možete iz neposredne blizine da vidite gotičke ukrase katedrale-čuvene gargojle (bića koja teraju zle duhove i demone od crkve ali imaju i vrlo prozaičnu ulogu oluka). Ulaz je 8,50 eur.

Pariz je poznat po sudaru stare i nove arhitekture pa zato idemo na krajnji zapad grada i moderni kvart Defans gde se nalazi istoimena kapija zavrsena 1989.g. Do vrha kapije ide se liftom za 7eur, visina je 100m a pogled dobar na gradske kontraste. U sred ste modernog grada i srca investicija, visokih kula i poslovnih zgrada a u daljini vidite staru arhitekturu.

Pariss

Ako volite šoping, a i ako ne, treba otići u najveću robnu kuću Galeri Lafajet na bulevaru Osman čija je unutrašnjost prelep primer secesije i ako se popnete na 7. sprat doći ćete do restorana u kupoli gde možete uživati u pogledu na grad. Ove godine se slavi 100 godina od izgradnje kupole pa je za tu priliku postavljena umetnička instalacija odnosno svetlosna kreacija koja evoluira tokom sezone.

Za Pariz može da se kaže da je „nizak“ grad, dominiraju petospratnice sa mansardama. U gradu osim Ajfelovog tornja štrči jedino još kula Monparnas koja je 2008.g. izabrana za drugu najružniju zgradu na svetu. Zato mnogi kažu da je sa njenog vrha najlepši pogled na Pariz jer je to jedino mesto odakle se sama zgrada ne može videti. Kako god bilo, možete se popeti na njen 56.-i sprat i visinu od 200m za 13,00 eur. Na ovom spratu nalazi se restoran, terasa i fantastičan pogled.

Priroda je Parizu podarila brdo visoko 120m (srećom, postoji uspinjača). To je Monmartr na kojem se nalazi crkva Sakr Ker. Crkva je visoka još dodatnih 83m i na njenu kupolu se možete popeti za 5,00 eur. Izvanredan pogled na čuvene krovove Pariza.

Jedno od svečanijih mesta u Parizu je Panteon zato što su ovde sahranjena velika imena Francuske, Volter, Ruso, Viktor Igo, Emil Zola, Marija Kiri. A fizičar Leon Fuko je iskoristio visinu kupole od 83m da svojim ekperimentom sa klatnom dokaže da se Zemlja okreće oko svoje ose. Na ovu kupolu se možete popeti za 7,00 eur, a deca do 17g besplatno. Divan pogled na Luksemburški park, obližnju Sorbonu, čuvenu parišku Opservatoriju i što da ne-pijacu Mufetar.

I za kraj nesto posebno, kultno mesto, vrlo fensi, spominjano u knjigama i filmovima. Nije za svakoga ali zgodno je znati. Na levoj obali Sene, kod ostrva Sv. Luj nalazi se restoran „Srebrna kula“. Deo restorana ima ceo zid u staklu. Ovaj restoran između ostalog služi svoj jedinstveni, pomalo varvarski ali istovremeno vrlo sofisticiran, čuveni specijalitet „krvava patka“. Ako ste spremni na pozamašan trošak (ovaj specijalitet kuće košta oko 150,00 eur) moći cete da uživate u posebnosti pogleda na Senu i Notr Dam a saznanje da ste u restoranu koji postoji od XVI v. i ko su bili njegovi gosti ne može a da na prija svačijem egu.

Izaberite i uživajte!

Još Francuske…

Nena Šlocer Autor: Nena Šlocer
Voli da istražuje, da se muva, švrćka i hedoniše, a to sve posle da priča drugima…