Kako bi letovi bili komforniji, kompanija „Erbas“ pozvala je na uspostavljanje novih standarda za putovanje na dugolinijskim letovima, a predlog podrazumeva širinu sedišta od 45,72 centimetra.

„Erbas“ je prema rezultatima istraživanja o uticaju širine sedišta na udobnost putnika na dugolinijskim letovima, zaključio da bi sedište trebalo da bude široko najmanje 45,72 centimetra, zbog čega je pozvao sve proizvođače u avio-industriji da to postane standard u cilju unapređenja udobnosti putnika.

Inovativno istraživanje sprovedeno je u Londonskom centru za spavanje, korišćenjem specijalizovane polisomnografske metode za merenje senzacija tokom spavanja, kao što je merenje moždanih talasa, pomeranja očiju, grudi, abdomena i nogu na izabranoj grupi.

Rezultati su pokazali da je minimalna širina sedišta od 45,72 centimetra dovela do porasta kvaliteta sna za 53 odsto.

Avio-transport tokom poslednjih 50 godina značajno se promenio, mnogo veći broj putnika leti na dugim linijama, a samo u poslednjih pet godina, broj letova od preko 6.000 nautičkih milja (13 i više sati letenja) povećao se za 70 odsto, dok se u narednih 15 godina očekuje da se avio saobraćaj udvostruči.

Šef u Erbasovom Odseku za udobnost putnika, Kevin Keniston, kaže da ukoliko avio-industrija ne zauzme stav sada, rizikuju da ugroze udobnost i produktivnost putnika sve do 2045. i dalje, što znači da će cele generacije putnika biti osuđene da putuju po zastarelim standardima.

Izvor: Mondo