U vreme kada se gradovi šire i gutaju pred sobom sela, oranice i šume, često se dešava da lokalni civilni i vojni aerodromi dospeju negde u širi centar nove metropole, te da se ne mogu više koristiti u iste svrhe.

Razlog zatvaranja aerodroma može biti i konkurencija, zastarela infrastruktura ili samo loša procena i propala investicija, a pred vama je nekoliko primera “aerodromskih” sudbina:

Iako se “Ciudad Real Central” nalazi nedaleko od Madrida i ima jednu od najdužih pista u Evropi, ovaj aerodrom danas je samo gomila betona koja čeka novog vlasnika.

Jedini događaji koji su se ovde odigrali u poslednjih godinu dana, su noćno snimanje scena za film Pedra Almodovara „I’m So Excited“ na praznim pistama, i probne vožnje najnovijih Leksusovih modela tokom dana.

Aerodrom “Berlin Bradenburg Willy Brandt”, nekoliko puta “umalo da je bio otvoren”. Uloženih 5.7 milijardi dolara još uvek nije počelo da se isplaćuje, mada građani Berlina i turisti mogu uživati u razgledanju kompleksa autobusom ili na biciklu, sve do konačnog otvaranja.

Aerodrom “Bulltofta” u Malmeu je promenio svoju namenu i postao zabavni park. Nekadašnji hangar danas je škola, a većina meštana se i ne seća da su tu nekada sletali avioni.

Nekadašnji “Stapleton International Airport” u Denveru svojevremeno je bio peti najfrekventniji aerodrom u Sjedinjenim Državama, do zatvaranja 1994. godine.

Danas je aerodromski kompleks pretvoren u zonu stanovanja, sa 5000 već izgrađenih i prodatih kuća i još 8000 koje su u planu do 2025. godine. Stari kontrolni toranj ipak je sačuvan, da podseća meštane na stara vremena.

U gradu Ostinu, u državi Teksas, na mestu nekadašnjeg aerodroma “Robert Mueller Municipal Airport”, takođe je niklo naselje, i to vrlo prijatno za život, obzirom na blizinu centra grada i Univerziteta. I na ovom mestu je sačuvan jedan od starih detalja-hangar iz II Svetskog rata.

Izvor: edition cnn