Laboratorija za primenjenu fiziku Univerziteta u Vašingtonu u saradnji sa kompanijom Oušngejt (Oceangate) radi na projektu izgradnje male podmornice, kapaciteta pet osoba, koja bi za manje od 60 minuta turiste spuštala na tri kilometra dubine.

Podmornica pod imenom Kiklop će imati oblik metka i biće napravljena od najmodernijih ugljeničnih vlakana.

Kada dostignu željenu dubinu, Kiklopi će se kretati po isplaniranoj ruti, pružajući turistima mogućnost da iz rotirajućih sedišta uživaju u pogledu pod uglom od 180 stepeni, kroz kupolu široku 1,5 metar, napravljenu od 4 cm debelog stakla.

Za savršeno popunjene spojeve i osetljive delove pobrinula se kompanija Boing (Boeing), koja je upravo na ovim plovilima testirala najnoviju generaciju ugljeničnih vlakana i smole, podvodne senzore i komunikacione sisteme, kao i litijum-polimerske baterije koje ova plovola čine lakšim. Tim naučnika na ovom projektu veruje da će Kiklopi biti brži, okretniji i dugovečniji od svojih prethodnika.

U poslednjih 18 meseci napravljeno je 18 prototipova Kiklopa, a ove godine se očekuje početak njihove komercijalne prodaje.

Izvor: travelandtourworld