Zefeld u tirolskoj oblasti u Austriji je lepo mestašce nedaleko od Insbruka (23km), ima nešto preko 3.000 stanovnika koje živi isključivo od turizma, kako zimskog tako i letnjeg.

Ovo alpsko selo, čiji su se meštani bavili poljoprivredom, za 100 godina je preraslo u mondensko zimovalište prepuno hotela, restorana i kazina. Smeštaj u samom Zefeldu nije jeftin i nemojte se ni truditi da pronadjete nešto „povoljno“, ali ono što možete da uradite, je da pronadjete smeštaj malo dalje od Zefelda i tako uštedite koji eur (ponuda smeštaja), a opet budete blizu ovog zaista zanimljivog i prelepog gradića.

14

U samom Zefeldu postoje dva odvojena skijališta. Jedno pod imenom Gschwandtkopf  koje je manje, odnosno ima manje staza, ali je i niže u odnosu na drugo skijalište. Visine je 1.500 m n/v i ima ukupno 13 ski liftova. Zbog svoje visine i male visinske razlike, ovo skijalište će biti daleko zanimljivije kako deci tako i odraslima koji slabije skijaju.

Kada je jako sunce onda ovo skijalište treba zaobići i prebaciti se odmah na Rosshutte koje izlazi na 2.100 m n/v i ima ukupno 10 ski liftova u koje se računaju i ski voz koji Vas vozi do vrha planine, kao i jedna gondola koja (pre)spaja dva vrha istoimenog skijališta. Parking za automobile je na otvorenom, ali ima i zatvorena garaža i besplatan je.

3

Svakako za mart mesec, a i kasnije u aprilu, preporučujemo  isključivo Rosshutte skijalište, kako zbog dužine staza isto tako i zbog „boljeg“ snega.  Ukupno staza na oba skijališta ima oko 120 km, što bi trebalo da Vas zadovolji za par dana, ali nemojte zaboraviti da ste u srcu Tirola! Ono što treba da imate na umu kada ste već u Zefeldu,  je da je najveći glečer u Tiroskoj regiji, Stubaier glečer, na samo 45 minuta vožnje od Zefelda. A on je visine 3.210 m n/v  sa preko 110 km staza sa ukupno 25 žičara i ski liftova koje bi trebalo da Vam pruži vrhunsko zadovoljstvo na skijama. Besprekorno uredjene staze, sa jednim ski-fun-parkom, sa više restorana kuvane hrane, kafićima, pa čak i prodavnicama sportske opreme.

17

I jedan mali savet kad stignete do polazne stanice gondole i želite da kupite skipass. Nemojte odmah stati u red, jer je ponekad gužva velika, pogotovo ako je lep dan i dodjete u prepodnevnim časovima. Nego pogledajte malo dalje od kasa ili pitajte nekog gde se nalaze tzv.automati koj Vam „prodaju“ skipass čim zaduže vašu kreditnu karticu. Slično se koristi kao klasičan bankomat.  Ubacite karticu, pritisnete opciju koja vam treba i to je to. Proći ćete jeftinije za 1 eur, ali ćete usput ustedeti sigurno 20 minuta, sto je kod skijaša „priceless“.

4

Parking za automobile je na tri nivoa i ogroman je u pravom smislu te reči, pa je korisno da znate i da na samom parkingu kruži „ski-bus“ koji će Vas prebaciti do polazne stanice gondole od Vašeg auta. Slike  sa samog glečera možete pogledati ovde.

Panorama Stubier Glecher 2

Ono što je nezaobilazno na ovakvom putovanju je Insbruk. Kulturno i privredno središte, glavni grad Tirola i slobodno mogu reći prava metropola zimskih sportova. U insbruku su održane 2 puta Zimske olimpijske igre, a svake godine je i redovna stanica na novogodišnjoj ski Turneji 4 skakaonice. Prelep srednje-evropski grad, pun uskih vijugavih ulica koji ima jedinstvenu atmosferu zbog visokih planinskih vrhova koji se nalaze svega nekoliko kilometara od centra. Car Maksimilijan I je ovde imao rezidenciju u XV veku a današnjih 100.000 stanovnika se može pohvaliti bogatim kulturnim nasledjem, kao što su prva opera u Alpima iz 1620. i univerzitet iz 1669.

Panorama Stubier Glecher15

Nezaobilazna Saher torta, slikanje i šetnja po samom gradu je nešto što se ne sme propustiti.

I za kraj, gde skijati u Tirolu?!

Da, to je pravo pitanje, bez pravog odgovora. Cela Austrija je u skijalištima, a Tirol je zaista prava olimpijska regija. Mi smo počeli da istražujemo i imamo samo reči hvale, a nadamo se da ćete i vi krenuti našim stopama….

Foto: Bookiraj com

Srdjan Ruškuc Autor: Srdjan Ruškuc
Jedan od osnivača portala Bookiraj.com, razume savremeni svet online rezervacionih sistema i značaja društvenih mreža u oblasti online turizma. Nepopravljivi je entuzijasta kada je reč o svemu što ima veze sa lepotom putovanja.