Oglasi lažu, ili su nas barem lagali do sada.

Porodice izkeženih osmeha se nezaboravno provode, bez svađe, stomačnih problema i opekotina od sunca, i to po savršeno niskoj ceni. A šta mi radimo? Sedimo kod kuće i zavidimo im? Možda neće još zadugo biti tako!

Reklame za letovanja su verovatno najgore od svih. Ljudi su perfektno izvajani, preplanuli, bez celulita, sa negovanom kosom i savršenim noktima. Da li ste ikada takav prizor zaista videli na plaži?

Parovi zagledani u mesečinu šetaju držeći se za ruke, bez ikakvih tragova njegovog malopređašnjeg očijukanja sa konobaricom iz lokalnog koktel bara. A tek na kruzerima! Ni traga mučnini, niti razočaranim licima iznad premale porcije ribe. Reklame za kruzing putovanja, akvaparkove i rezorte, danas više liče na reklame za zubnu pastu.

Ali, napokon se varkama bliži kraj. Turisti sve manje nasedaju na marketinške trikove, pa sada prodavci moraju da se uzmu u pamet i smisle kako da ponovo doskoče.

Ružnoća kao “nova lepota”

U italijanskom gradu Pibiko osnovan je prvi zvanični “Klub ružnih”, koji već ima više od 30 000 članova, pa i svoj festival svakog septembra. U tom gradu postoji i ružna statua, pa se ružni posetioci osećaju kao kod kuće. To zaista ima efekta u praksi. Mesto za koje gotovo niko u svetu nije čuo, sada je prava turistička atrakcija. Prihodi vrtoglavo rastu, pobeđujući stereotipe o lepoti. Sa željom da se ujedine i tako postanu jači i mnogobrojniji od lepotana, članovi ovog kluba već poziraju časopisima kao pravi manekeni.

Republika Češka je krenula sličnim putem. Svoje ski centre prodaje kao destinavcije za loše skijaše, sa predivno snežnim, ali blagim padinama, na kojima ćete uživati pokušavajući da skijate u društvu drugih, podjednako loših skijaša. Zaljubljenici u sopstveni lik i delo, kao i čuveni “pozeri” nisu ciljna grupa čeških skijališta, tako da svi ostali mogu da uživaju.

Poznati Amsterdamski hotel “Hans Brinker Budget Hotel”, koji mnogi porede sa zatvorom, s ponosom razočarava svoje goste već punih 40 godina. Njihove prljave i ružne sobe rasprodate su mesecima unapred, a slogan hotela je: “Ne možemo biti gori, ali trudimo se”!

Da li je ovo pametan marketing, ili samo gola istina koja zatiče bekpekere i pijane studente? Verovatno i jedno i drugo.

Izbombardovani čvrstim grudima i savršenim muškim figurama bez ijedne dlake na grudima i bubuljice na leđima, koji nam se smeše sa svake turističke brošure, prestali smo da verujemo obećanjima. Istraživanja su dokazala da ni kozmetiku više ne kupjemo zbog prelepog lica na pakovanju.

Došlo je vreme da na reklamama poziraju “normalni” ljudi, sa realističnim izrazima lica, u prirodnim pozama. Niti presrećni, niti prefotogenični. Prizori na fotografijama moraju postati realniji, pa nećemo biti toliko razočarani kada negde stignemo.

Izvor: travel cnn