Komentari i kritike (pozitivne i negativne) koje bivši gosti ostavljaju na sajtovima hotela i rezervacionih sistema nakon korišćenja hotelske usluge su presudni za odlučivanje kod novih korisnika, i njihov broj se iz dana u dan povećava.

Ipak, kompanije koje se bave ispitivanjem internet tržišta procenjuju da je do 10% raspoloživih kritika zapravo lažno.

Na sreću, postoje firme koje se bave “razdvajanjem žita od kukolja”, a jedna od njih je i Yelp, servis na čijem sajtu možete pročitati najrazličitije komentare, preporuke i ocene ogromnog broja hotela, restorana, prodavnica i raznih uslužnih radnji u velikom broju američkih, ali i dosta evropskih gradova (Srbije još nema).

Kako kažu u Yelp-u, treba biti svestan činjenice da se po koji lažni komentar tu i tamo umetne među originalne, i da mnoge kompanije kupuju lažne komentare. Firme koje žele da se reklamiraju zapravo plaćaju ovim sajtovima (samo onim korumpiranim!) za pozitivno ocenjivanje njihovih objekata.

Kako bi doskočili prevarama, ozbiljni sajtovi vrše ručnu i digitalnu proveru sadržaja teksta u komentarima koja se prvenstveno odnosi na semantičku analizu (sadržaj rečenica, izrazi, reči).

Kada Yelp u svojoj ponudi posumlja ili otkrije lažni komentar, to čitaocima bude naznačeno kao “neprovereno” ili se komentar jednostavno uklanja sa liste. Lažni komentari koji se “provuku” kroz manuelni proces selekcije prolaze kroz softvrerski filter, koji je uključen 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji.

Yelp konstantno unapređuje svoje filtere i kontroliše sve komentare, kako nove tako i one dopunjavane ili izmenjene, a parametri koji se koriste za selekciju su stroga poslovna tajna.

Izvor: tnooz com